Medi ambient

Cap a la “taxa justa” de residus

L’ampliació del porta a porta el 7 de maig i de contenidors agrupats tancats a finals d’any durà les “tarifes per consum” a Girona

Per aconseguir el 60% de recollida selectiva neta l’any 2030, s’han de reduir els residus impropis, que s’acosten al 13% en alguns barris

Fontajau tindrà a partir del maig alhora el PaP i contenidors oberts, que seran canviats el 2025

El desplegament del nou contracte de neteja viària i recollida de residus a Girona fa ampliar el porta a porta (PaP) el 7 de maig i els contenidors agrupats tancats (també coneguts com a intel·ligents) a finals d’any. D’aquí a 19 dies, Montjuïc s’afegirà al PaP, que ja fan a Sant Daniel, la Pujada de la Torrassa i Campdorà-Gavarres, en el camí cap a una “taxa justa”.

Responsables de la consultoria Spora, encarregada d’implementar els canvis, destaquen que les modificacions s’encaminen cap a les “tarifes per consum”, igual que passa en els subministraments d’aigua, gas o llum. “Parlem en termes de responsabilitat i consciència”, destaca una de les responsables.

Les reunions d’explicació als veïns sobre el nou model –com ara la del centre cívic Ter el 19 de març– han sovintejat les últimes setmanes. Spora enviarà una carta informativa a 49.000 habitatges, i botiguers i industrials –hi ha 8.000 activitats econòmiques a la ciutat–. Responsables de l’empresa i de l’Ajuntament han donat detalls dels canvis en el congrés de residus a la Fira de Girona.

El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot (Guanyem), destaca la voluntat municipal de combatre la crisi climàtica. La gestió de residus és “una de les principals vies” per fer-ho –diu– i fixa com a fita la reducció de costos produïts per “la barreja excessiva de residus”. Així, l’últim trimestre de l’any passat, es van detectar un 12,97% de residus impropis en un circuit de Sant Narcís, Santa Eugènia i l’avinguda Lluís Pericot, segons dades del web de l’Agència de Residus de Catalunya. Girona tenia el 51,94% de recollida selectiva neta el 2022 i per arribar a l’objectiu del 60% el 2030 hauria d’aconseguir un 70% de recollida bruta. Els calendaris de recollida pretenen reduir “la fracció resta”, diu el consistori.

L’última setmana

El PaP s’implementarà primer en una part de Fontajau i en una de Domeny-Taialà, a Germans Sàbat i Mas Catofa, entre d’altres, i després a Torre Gironella i al centre històric de Sant Narcís (a prop de la plaça Assumpció), entre d’altres. El període d’implantació inclou quatre setmanes, que van des del procés d’informació i lliurament de material fins a l’estrena del nou sistema, l’última setmana del calendari.

En una part de Fontajau, la de les cases unifamiliars–unes 700 cases, diu el president de l’associació de veïns, Joan Serra–, hi haurà el PaP a finals de maig. El model conviurà amb contenidors oberts –els de tota la vida– dels sectors amb blocs de pisos (uns 700 habitatges). El 2025, però, es col·locaran contenidors tancats.

El vidre, novetat

Amb els canvis, hi haurà un cubell blanc per a envasos, paper, cartró i rebuig, i un de color marró amb tapa verda per a vidre i orgànica. Fins ara, el vidre no formava part del model. El sistema ja determina els dies i les fraccions que s’han de dipositar i quin dels dos cubells s’ha d’utilitzar. Per exemple, en un sector de Domeny-Taialà l’orgànica i el tèxtil sanitari (de color marró en el mapa) es recolliran el dimarts, el dijous i el dissabte; els envasos (color groc), el dimarts i el dissabte; i el paper i el cartró (color blau), el dijous; les restes vegetals no llenyoses, els dimarts, i el vidre i la resta, els diumenges cada 15 dies, detalla l’Ajuntament de Girona.

En canvi, a partir del mes de juliol a Palau-sacosta, l’Avellaneda i Mas Xirgu, entre altres barris, la recollida de residus serà els dilluns, els dimecres i els divendres i, cada quinze dies, els diumenges (vegeu el mapa), L’orgànica i el tèxtil sanitari “s’hauran de dipositar” els dilluns, els dimecres i els divendres; els envasos, els dilluns i els divendres; el paper i el cartró, els dimecres; les restes vegetals no llenyoses, els dilluns; el vidre i la resta, els diumenges cada 15 dies. S’han dissenyat dues rutes diferents per facilitar les coses al personal de Girona+Neta.

Després del PaP domiciliari, el consistori preveu canviar al novembre les ubicacions de les àrees temporals –n’hi ha al Barri Vell i una part del Mercadal– i es variarà la recollida comercial de residus. A partir del setembre, els grans productors d’una fracció concreta tindran un servei específic de PaP comercial amb “major freqüència”, destaca l’Ajuntament. A finals d’any, s’ampliaran els contenidors agrupats tancats, que ja són a l’Eixample. Només s’obriran de les 7 h a les 22 h amb la targeta electrònica o l’aplicació de mòbil que el consistori facilitarà a les persones i locals autoritzats. L’enllaç dels models per barri és a:  https://umat.girona.cat/vu/mapa/zones_de_recollida_de_residus/ .

LA XIFRA

2
cubells
hi haurà a partir del maig en el porta a porta: un de blanc per a envasos, paper o rebuig, i un de marró amb tapa verda per a l’orgànica i vidre.

LES XIFRES

15
dies
és la freqüència de recollida del vidre i de rebuig en el PaP domiciliari. Serà els diumenges. Fins ara, el vidre no es recollia i hi havia contenidors.
60
per cent
de recollida selectiva neta aspira a tenir Girona el 2030 amb els canvis. L’Ajuntament i Spora calculen que cal arribar al 70% de recollida bruta.

El rebut de l’any que ve, el pas previ

Responsables de l’àrea d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona i de la consultoria Spora exposen que “la taxa justa” serà una realitat “durant els propers anys”. Ara mateix, l’adjudicatària del servei, la unió temporal d’empreses (UTE), ha contractat Spora per implementar els canvis en el model, substancials a partir d’aquest any, i treballen en la taxa de residus per a l’any 2025 “com a pas previ a la taxa justa”, afirmen.

Des de principis d’aquest mes, l’Ajuntament de Celrà aplica “una taxa justa” de residus. Els nuclis familiars que facin 47 o més lliuraments a l’any pagaran 187,60 euros (46,90 euros per trimestre), mentre que els que no hi arribin abonaran 298,92 euros al cap de l’any.

L’equip de govern de Girona, de Guanyem, Junts i ERC, ha incrementat aquest any el rebut d’escombraries un 25,8% als veïns –un 28,4% a les empreses– després d’haver aprovat la modificació de taxes i ordenances fiscals, a finals de l’any passat. En aquell moment, la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu (Guanyem), va justificar l’augment per l’increment dels preus del gas i de la llum, un 158% i un 78%, respectivament. El 2024, els residents gironins que tenen domiciliats els rebuts paguen la taxa d’escombraries de manera fraccionada en tres pagaments (abril, juliol i octubre), igual que es fa amb l’impost de béns immobles (IBI).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà
Medi ambient

Arxivats els expedients d’autorització de dos parcs solars al Perelló i l’Ametlla de Mar

El Perelló
PATRIMONI

Quart disposa de la rectoria de Sta. Margarida fins a l'any 2047

QUART

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot
Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona