Medi ambient

MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

El Torrent del Raig conserva activitat agrícola i exemples únics de patrimoni cultural i social locals

La coordinadora COSTORA alerta que el projecte de l’accés a la via ràpida trinxaria l’espai

Oportunitat única la que van viure diumenge al matí el centenar de persones que van respondre a la crida de la Coordinadora Salvem el Torrent del Raig (COSTORA) a Calella. La cita estava pensada per descobrir un indret amenaçat pel projecte de construcció d’un nou enllaç a l’autopista C-32 que trinxaria part d’aquest paratge natural de gran bellesa i encara amb activitat econòmica. Un projecte que, de moment, està en fase de disseny, però que els membres de COSTORA alerten que es pot convertir en realitat. De fet, la trobada va permetre mostrar tant el patrimoni paisatgístic, que s’amaga a pocs minuts d’una ciutat turística com és Calella, com el cultural i social en forma d’arbres monumentals i centenaris o barraques de vinya, entre d’altres. Els responsables de la caminada, que es va allargar durant tres hores, van tenir la col·laboració de diferents propietaris de les finques que envolten el Torrent del Raig i que, com a mesura excepcional, van obrir les portes de casa seva perquè els participants veiessin de primera mà indrets que son del tot desconeguts per a la major part de la ciutadania. El recorregut es va dividir en nou punts: l’alzina de Cal Bolet; la barraca de Can Galceran; els camps de Can Bufa; la magnífica vista general del Raig; la barraca del capellà; l’alzina de Can Fania; la mina del Raig i les flors d’en Pujol. Aquí cal afegir els exemplars de la fauna autòctona que es van poder veure durant el recorregut.

La caminada també va servir per escoltar de primera mà la veu d’alguns dels veïns més veterans de la zona que van exposar les seves pors a què el nou accés de l’autopista acabi amb la manera de viure que ha marcat la seva família des de fa generacions. A l’acte hi van ser presents membres d’ERC, Calella en Comú Podem i la CUP.

Des de COSTORA, que es va donar a conèixer amb un manifest a favor de preservar el Torrent del Raig el passat mes de març està previst organitzar una xerrada sobre els espais de reserva alimentària a càrrec de l’arquitecte mataroní Agàpit Borràs, de l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural (ADEPAC), i del pagès de Sant Cebrià Josep Pla. Serà el divendres 14 de juny a l’Auditori de Can Saleta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia