Societat

municipal

seguretat

Lectors contra robatoris

Municipis del Maresme han col·locat lectors de matrícules a diferents punts per lluitar contra la problemàtica

A Alella aquest sistema fa caure en picat el nombre de robatoris al març i permet detenir dos lladres

L'augment del nombre de robatoris a l'interior de domicilis és una de les principals preocupacions tant d'ajuntaments com de veïns de la comarca. Per combatre-ho, diversos consistoris com ara els de Sant Vicenç de Montalt, Cabrils, Tordera, Calella, Sant Pol i Alella han instal·lat càmeres amb lectors de matrícules per mirar d'interceptar els vehicles sospitosos. El darrer a afegir-s'hi és Vilassar de Dalt, amb un lector mòbil col·locat en un vehicle policial. Premià de Dalt està a punt d'instal·lar-ne, mentre que Pineda, Arenys de Munt i Malgrat ja han anunciat que en posaran aviat.

A Alella l'entrada en funcionament d'aquest sistema a ple rendiment des de fa mig any en una vintena de punts de la població va fer possible la detenció de dos presumptes lladres en els darrers mesos i va fer caure “en picat” el nombre de robatoris al març, segons l'Ajuntament. “Els lectors de matrícules són una eina que s'ha demostrat que és útil per treballar millor en l'àmbit de la seguretat al municipi”, va assenyalar l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco (ERC). Els lectors llegeixen les matrícules de tots els vehicles que passen per davant i si en detecten un de robat o de sospitós, mitjançant una base de dades, llancen un avís als cossos policials que els possibilita interceptar-lo i poder fins i tot detenir el presumpte lladre.

“És un sistema que ens permet donar una resposta immediata pel que fa a l'actuació policial”, va assegurar l'alcalde, recordant que les dues detencions dels darrers mesos –l'una el 28 de febrer a Vilanova del Vallès i l'altra el 25 de març a Alella– es van poder fer gràcies a aquest sistema. Francisco va mencionar l'“ajuda” que aquests dispositius suposen en matèria d'investigació policial: “Alguns robatoris no es poden evitar, però la possibilitat d'analitzar les dades proporcionades pels lectors segur que dona un cop de mà als cossos de seguretat per poder fer una millor investigació.” Finalment el batlle, tot i reconèixer un repunt del nombre de robatoris en domicilis els dos primers mesos d'aquest any, va indicar: “Si no s'hagués tingut aquest sistema potser encara s'haurien registrat més delictes.”

Del mateix parer es va mostrar el cap de la policia local d'Alella, Josep Antoni Gómez, qui no va dubtar a afirmar: “Ja s'estan notant els efectes positius d'aquesta mesura. Ens facilita poder estar atents i fer una actuació ràpida quan toca.” En aquest sentit, el cap de la policia alellenca va explicar que un cop el sistema detecta un vehicle sospitós automàticament genera un correu electrònic amb una foto i el punt per on ha passat, la qual cosa fa saltar l'alerta tant a les patrulles com als comandaments de la policia i els Mossos d'Esquadra. “És un dels millors mecanismes que ara mateix tenim per fer front als robatoris en domicilis”, va constatar Gómez, que ja va qualificar el sistema “d'imprescindible”.

Efecte dissuasiu

“També comencem a notar l'efecte dissuasiu que provoquen la senyalització d'aquest sistema i les detencions fetes”, va assegurar el cap de la policia, que va qualificar de “molt important” la coordinació entre els cossos policials per lluitar contra aquesta problemàtica: “A causa de l'augment del nombre de robatoris en domicilis ens hem vist forçats a millorar aquesta coordinació entre els cossos policials de la zona del Baix Maresme.” Dins d'aquest àmbit, Gómez va subratllar el grau de comunicació interna entre les diferents policies locals de la zona i el cos de Mossos, una circumstància que també possibilita poder anticipar-se a alguns actes delictius.

Això es fa a través d'una aplicació en xarxa, amb un canal propi de comunicació, que fins ara no existia. “Si es rep l'avís que s'ha comès un robatori en una població del voltant o que s'ha detectat un vehicle sospitós, això ens permet posar-nos en alerta en el cas que vinguin al nostre municipi situant-nos en llocs estratègics”, va explicar.

D'altra banda, Montserrat Muñoz, directora comercial d'Ene Telecomunicacions, que és l'empresa que ha distribuït els lectors de matrícules que hi ha a Alella, va constatar el repunt de peticions “tant d'ajuntaments com de particulars” pel que fa a consultes en termes de sistemes de seguretat: “Ja hem instal·lat lectors de matrícules en quatre ajuntaments i n'hi ha una vintena que ens han demanat informació per fer-ho.” “Existeix realment una preocupació motivada sobretot pels robatoris a l'interior dels domicilis”, hi va afegir Muñoz. La directiva d'Ene Telecomunicacions, firma amb una àmplia trajectòria en el camp de les xarxes de comunicació i transmissió de dades, a més va revelar que al Maresme l'empresa també treballa amb diversos ports esportius “on s'originen molts incidents i robatoris”. Altres firmes que es dediquen a la seguretat van mostrar que els municipis que disposen de sistemes de seguretat ciutadana han aconseguit davallades del nombre de fets delictius de fins al 60%.

Privacitat ‘versus' seguretat

Un dels aspectes que podria aixecar més controvèrsia amb l'aplicació d'aquests lectors de matrícules és el de la privacitat i la protecció de dades enfront de la seguretat. L'alcalde d'Alella va puntualitzar que el sistema té el vistiplau de la Comissió de Videovigilància de Catalunya, presidida per un jutge que és qui n'autoritza l'entrada en funcionament. Alhora, Francisco també hi va afegir que “no es poden instal·lar aquests dispositius sense una justificació clara” i va assegurar que “aquesta comissió vetlla en tot moment perquè es compleixi la legislació vigent”. Pel que fa al funcionament del sistema, l'alcalde va explicar que els lectors fan una foto de tots els vehicles que hi passen i que aquestes es guarden durant 30 dies. També enregistren un vídeo “que no és d'accés immediat ni ofereix un visionat en directe” i que s'esborra al cap de 24 hores “però que és molt útil si es detecta alguna incidència”. Finalment Francisco va recordar que “les matrícules dels vehicles no estan incloses dins la llei de protecció de dades de caràcter personal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia