Societat

successos

Un ciclista de 66 anys mor a Mura (Bages) per un possible cop de calor

El telèfon 061 CatSalut Respon atén 223 trucades relacionades amb l’episodi d’altes temperatures i en 147 casos cal activar atenció mèdica

Protecció Civil desactiva l’alerta per l’onada de calor

Un ciclista de 66 anys ha mort aquest diumenge al matí per un possible cop de calor a Mura (Bages), segons ha informat Protecció Civil.

Els fets han poc abans de les onze del matí al quilòmetre 25 de la B-124, la carretera del coll de Lligabosses entre Sant Llorenç Savall i Monistrol de Calders. Presumiblement a causa de la calorada, el ciclista s’ha desplomat i ha patit en aturada cardiorespiratòria. Malgrat les maniobres de reanimació, l’home ha mort.

Una ambulància i l’helicòpter medicalitzat del el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’han mobilitzat per atendre aquesta emergència.

Es tracta de l’incident més greu dels 223 que ha registrat el telèfon d’assistència mèdica 061 CatSalut Respon durant els quatre dies d’onada de calor, des de dijous a la tarda fins aquest diumenge. En 147 dels avisos ha calgut activar un metge a domicili o una ambulància del SEM. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 80 trucades relacionades amb la canícula avançada.

Final de l’alerta per calor

Protecció Civil ha desactivat aquest migdia l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per l’episodi d’altes temperatures, un cop el Servei Meteorològic de Catalunya va donar per finalitzat dissabte a la tarda l’avís per calor. Així mateix, el departament de Salut ha finalitzat la fase 2 del Pla d’onada de calor de Salut (POCS).

Pel que fa al subministrament elèctric, Endesa ha informat que no hi ha hagut incidències relacionades amb l’onada de calor tot i l’augment del consum elèctric. La demanda ha pujat entre un 15 i un 18% més que la setmana passada, però la companyia apunta que aquests valors estan dins la normalitat.

Durant l’alerta Protecció Civil ha estat en contacte amb la Creu Roja i les empreses de teleassistència i s’han establert dispositius preventius i de seguiment fent trucades i visites a les persones més vulnerables per evitar possibles incidències sanitàries derivades de la calor.

Temperatura extrema

En aquests quatre dies de calorada intensa s’ha superat el llindar de temperatura extrema a 45 municipis catalans. Destaquen, entre altres, els 40, 4°C de Vinebre (Ribera d’Ebre), 38,2°C d’Organyà (Alt Urgell), 37,9°C a Vilobí d’Onyar (Selva) i Lleida (Segrià), 37,7°C a Castellnou de Bages (Bages), 37,3°C a Aldover (Baix Ebre) i Pantà de Siurana (Priorat), 37,2°Ca Girona, o 37°Ca Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès).

Superació del llindar d’ozó i contaminació.

La Direcció General de Qualitat Ambiental ha informat a Protecció Civil de la Generalitat de la previsió de possible superació del llindar d’informació d’ozó troposféric aquest diumenge la zona de del Baix Llobregat, la Catalunya Central i l’Alt Llobregat. A més, es manté l’episodi de contaminació ambiental per diòxid de nitrogen NO2 a la zona de Barcelona, Vallès i Baix Llobregat. Protecció Civil ha traslladat aquesta informació als ajuntaments de les zones afectades per aplicar les mesures preventives i de seguiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia