Societat

Ciència

D’Albanyà al cel

Entra en servei en aquest petit poble empordanès l’observatori astronòmic amb el telescopi més potent de les comarques de Girona

Estarà a disposició tant dels professionals com del públic en general

Els científics i els aficionats a l’observació dels astres, des d’aquest cap de setmana tenen al seu abast un nou equipament: l’observatori astronòmic d’Albanyà, que podran fer servir tant els professionals com els estudiants i el púbic en general. Dotat amb el telescopi més potent de les comarques de Girona, el recinte –ubicat al càmping Bassegoda Park– disposa també d’una cúpula, una pantalla gegant i unes grades amb 50 places per a l’observació d’imatges captades pel telescopi.

El flamant observatori, inaugurat dissabte al vespre, és fruit de la iniciativa de Pere Guerra (científic computacional format a Harvard i gerent del càmping) i de Juan Carlos Casado (astrofotògraf), com també la complicitat de diverses empreses privades que han fet possible una inversió d’uns 100.000 euros. “I la col·laboració de l’Ajuntament”, hi afegeixen els promotors.

Un cel molt net

El fet que l’hagin construït precisament a Albanyà no és casual: a causa de les condicions naturals del lloc (a la porta empordanesa de l’espai natural de l’Alta Garrotxa) i de la política municipal de reduir al màxim la contaminació lumínica, el seu cel està considerat excepcional. Tant és així que en l’acte d’inauguració, la International Dark Association (IDA) –una fundació de referència a nivell mundial en la protecció del cel nocturn– va lliurar al municipi un segell de qualitat, el títol de Parc Internacional de Cel Fosc. No hi ha cap més poble ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat que tingui aquesta distinció.

A banda dels promotors, a l’acte també hi van assistir l’alcalde, Joan Fàbregas; l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; el president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra; el director de l’Observatori del Teide, Miquel Serra-Ricart, i el president de l’Associació Astronòmica de Figueres, Pere Horts.

Astroturisme

El fet que l’observatori estigui dins del Bassegoda Park i que el gerent del càmping en sigui un dels impulsors, vincula directament el nou equipament amb el turisme. Pere Guerra explicava fa poc a aquest diari: “L’astroturista és respectuós amb el medi. Som a les portes de l’espai natural de l’Alta Garrotxa, amb 94 hectàrees de bosc, i volem fomentar un turisme sostenible. Ho potenciem [l’observatori] com a reclam turístic per als clients del càmping, i també per a qualsevol persona atreta per l’astroturisme que es pugui desplaçar fins aquí des dels hotels de la Costa Brava.”

Pensant en aquests visitants no iniciats, s’hi organitzen “batejos” per observar en temps real el sol, els planetes del sistema solar, la via làctia, els Perseids, la lluna, les galàxies i la pluja de meteors de Gemínids. Entre altres propostes, també s’hi poden fer colònies de tres dies per a alumnes de primària i secundària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt