Infraestructures i serveis

Setze municipis gironins declarats zona de mercat tensionat per l’habitatge

El Ministeri de l’Habitatge i l’Agenda Urbana ha fet públic avui els municipis que han estat declarats zones de mercat tensionat, d’acord amb el procediment previst en l’article 18 de la llei 12/2023, de 24 de maig, per al dret a l’habitatge. En aquests municipis es limitarà el preu del lloguer.

Els municipis de les comarques de Girona inclosos com a zona de mercat tensionat són Banyoles, La Bisbal d’Empordà, Blanes, Figueres, Girona. Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, Porqueres, Puigcerdà, Ripoll, Salt, Sant Feliu de Guixols, Santa Coloma de Farners i Sarrià de Ter. El període de vigència com a zona tensionada abarca del 16 de març d’aquest any fins al 16 de març del 2027.

“Qualsevol mesura que ens acosti a garantir el dret a l’habitatge ha de ser benvinguda. En aquest cas, limitar els preus dels lloguers dels grans tenidors n’és una que va en la bona direcció”, ha declarat l'alcalde de Girona, Lluc Salellas. L'alcalde d'Olot, Pep Berga, també ha valorat molt positivament que la ciutat estigui considerada zona tensionada perquè "serà una limitació dels lloguers pels grans tenidors en una ciutat on cada vegada hi ha més demanda de lloguer i on el preu de l'arrendament  ja ha pujat de mitjana d'una manera significativa".

Ser gran tenidor o no, clau

"Les afectacions més immediates amb les que ens podem trobar seran diferents en funció de si el propietari és o no un gran tenidor.  En el cas que no ho sigui, la renda no podrà excedir de la fixada en el contracte anterior una vegada aplicada l’actualització corresponent, excepte determinats supòsits en què es pot incrementar en un màxim del 10%", explica Anna Capell, Doctora en Dret i Advocada. Si és un gran tenidor s'aplica l'import més baix, que serà o bé el de la renda del contracte anterior actualitzada; o el preu aplicable seguint el sistema d'índexs de preus de referència. 

"També s’ha previst que aquest límit màxim dels índexs de referència s’aplicarà als habitatges que no s’hagin llogat en els darrers 5 anys, amb independència de si el propietari es gran tenidor o no; i han rebaixat el llindar per ser considerat gran tenidor en aquests 140 municipis, que seran aquelles persones titulars de 5 o més immobles d’us residencial ubicats en aquestes zones tensionades", segueix exposant alhora que remarca que totes aquestes mesures no seran d’aplicació als habitatges ubicats fora d’aquestes zones, per tant, "els contractes nous que es formalitzin seran fixats lliurament entre parts, on l’índex de referència només serà a efectes informatius". Cal tenir present que es va limitar per l'any 2024 l'import de l'actualització de la renda dels contractes d'arrendament existents al 3%, amb l’excepció de poder incrementar preu en aquells supòsits de rehabilitació energètica o millora de l’habitatge o situacions previstes a la LAU. "Tot i això, restem a l’espera que per part de l’INE es publiqui el nou tipus substitutius de l’IPC".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva