Infraestructures i serveis

Infraestructures

Prop de 300 milions d’euros per a la xarxa de sanejament metropolitana

El consell metropolità de l’AMB ha aprovat el pla quinquennal de millores, inversions i tarifes relatius al cicle de l’aigua, 2024-2028. Aquest pla, concebut per l’AMB, inclou la planificació per als propers 5 anys d’actuacions a la xarxa de sanejament, que garanteix a la població de la regió metropolitana el tractament d’aigües residuals. Aquest pla es fa especialment important en l’actual context de sequera, per tal d’evitar incidències que puguin agreujar la difícil situació, a més de fer possibles noves inversions per revertir-la. L’acord aprovat preveu una inversió global, a mitjà termini, de prop de 280 milions d’euros fins al 2028, que hauran de ser aportats per la Generalitat de Catalunya.

La planificació inclou actuacions per garantir i millorar el funcionament de les set depuradores i altres infraestructures de sanejament, com ara els col·lectors i estacions de bombament, amb què l’AMB dona servei a la població i les activitats econòmiques de l’àrea metropolitana.

L’aportació total sol·licitada per a reposicions i millores per al període 2024-2028 serà de 181 milions d’euros. Pel que fa al capítol d’inversions, la sol·licitud total prevista serà d’uns 98 milions. Les actuacions de noves inversions són les derivades del Programa de Gestió específic dels Sistemes públics de sanejament en Alta de Catalunya (PGSAC) 2022-2027. Alguna de les actuacions més destacades és, per exemple, el desdoblament del col·lector interceptor de Llevant, que recorre 10,8 km de la costa nord i ocupa gran part la zona de domini públic maritimoterrestre, des de Montgat fins a l’EDAR (estació depuradora d’aigües residuals) Besòs. Hi ha més actuacions, com un nou col·lector de l’avantport a la zona del Morrot del port de Barcelona, o el nou sistema de desodoració a l’EBAR (estació de bombeig d’aigües Residuals) Bac de Roda. En aquest últim projecte es busca dotar aquesta i d’altres instal·lacions de nous sistemes de tractament d’olors.

Noves tarifes del servei Aerobús

El consell metropolità ha tractat també qüestions de mobilitat. Han quedat aprovades les noves tarifes dels títols d’Aerobús, la llançadora de l’AMB que connecta l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i el centre de Barcelona tots els dies de l’any. El servei va ser dissenyat i licitat per l’AMB i va començar a funcionar el 2002. Des de llavors, i excepte durant la pandèmia de la covid, no ha deixat de créixer. El 2023 va arribar a 5,66 milions d’usuaris. El servei està integrat per dues línies d’autobús (A1 i A2) que connecten respectivament el centre de Barcelona (plaça de Catalunya) amb les terminals T1 i T2 de l’aeroport en 35 minuts.

Els preus s’incrementen un 7,4 % en tots els bitllets respecte de les tarifes de 2023. Aquest és el nou cost dels títols: bitllet senzill: 7,25 €; bitllet d’anada i tornada: 12,50 €; bitllet senzill combinat: 8,50 €

Les noves tarifes aprovades pel Consell Metropolità entraran en vigor el primer dia del mes posterior a la publicació en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). Segons això, la previsió és que entrin en vigor l’1 d’abril del 2024.

D’altra banda, el consell ha abordat la taxa de gestió de les llicències de moto elèctrica compartida metropolitana. Sobre la regulació i implantació d’una oferta metropolitana de motos elèctriques d’ús compartit estacionades a la via pública, el consell metropolità ha aprovat provisionalment l’ordenança fiscal que regula aquest servei. Les llicències atorgades als operadors estaran subjectes a una taxa de l’AMB per a la gestió anual de la llicència de 45 € per vehicle i any. L’AMB preveu obrir properament la convocatòria de llicències metropolitanes per impulsar la moto elèctrica compartida a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat