Educació

municipal

llengua

Mataró fomenta l’aprenentatge de la llengua a l’estiu

Infants nouvinguts fan cursos per mantenir el ritme escolar i afavorir la seva capacitat d’integració social

Una setantena d’alumnes nouvinguts de primària de dues escoles de Mataró fan aquest estiu classes de reforç de català i castellà amb la Fundació Didàctica Catalunya amb l’objectiu de no perdre els conceptes apresos durant el curs escolar i facilitar la seva integració. Els responsables de l’entitat asseguren que, si bé durant l’any els centres educatius potencien molt les competències lingüístiques, quan arriba l’època estival aquesta pràctica es perd en entorns familiars on aquests idiomes no són habituals. La directora de la fundació, Raquel Torres, explica que els alumnes amb més dificultats són els d’origen asiàtic, “per l’estructura i la morfologia lingüístiques i per l’abecedari”.

A Mataró, conviuen actualment persones d’un centenar de nacionalitats que parlen una vintena de llengües diferents. En concret, més del 65% de famílies nouvingudes provenen del Marroc, la Xina, el Senegal i Gàmbia, i el 80% es concentren en pocs barris, com ara Cerdanyola, Rocafonda i l’Eixample. Aquesta situació provoca, segons l’entitat, un endarreriment dels alumnes a l’hora d’assolir el grau d’expertesa de domini de les llengües i obliga a fer que l’aprenentatge del català i el castellà sigui ininterromput al llarg de l’any per evitar un estancament major dels infants. “És una situació molt normalitzada perquè cadascú s’expressa a casa en l’idioma d’origen i en molts casos els manca la pràctica del català i el castellà en entorns més familiars”, explica la directora, que hi afegeix que sobretot afecta les famílies de les cultures àrab, africana i asiàtica.

Tot i que l’objectiu és treballar les llengües, els mètodes que s’utilitzen fugen de la dinàmica escolar habitual per fer-los més atractius per als més petits. El curs, que va començar al juliol, s’allargarà fins al 31 d’agost, amb classes d’una hora i mitja les tardes de dilluns a dijous. La iniciativa, a més, es fa amb la participació de les escoles Camí del Mig i Germanes Bertomeu de Mataró i és de franc per a totes les famílies. La Fundació Didàctica Catalana, que aplega un grup de professionals de l’ensenyament, la psicologia i la gestió empresarial que promou el desenvolupament i la igualtat d’oportunitats i que ja disposa del seu primer centre operatiu a la ciutat, fa una valoració satisfactòria d’aquesta primera experiència perquè l’índex d’assistència és de prop del 80%.

LA XIFRA

72
alumnes
de primària de Mataró participen aquest estiu en els cursos d’immersió lingüística.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona