Educació

Ensenyament

Lleida inicia el curs escolar amb 350 professors més

La majoria dels nous docents, un total de 216, tindran com a destinació els centres educatius de màxima complexitat

Creix el nombre d’estudiants a secundària i baixa el d’infantil, amb un global de 76.700 alumnes

Inversió de 200.000 euros per retirar fibrociment

El curs escolar arrencarà amb més professors. El Departament d’Ensenyament ha anunciat un increment de les plantilles a escoles i instituts de la demarcació amb 350 docents més, i s’arriba fins als 5.118 mestres i professors.

La majoria dels nous mestres, un total de 216, seran destinats a centres de màxima complexitat, donant cobertura, així, a una de les demandes dels claustres i associacions de pares i mares.

Pel que fa al nombre d’alumnes, aquest nou curs escolar tindrà un total de 76.696 estudiants, uns 500 més que el curs passat. Per cicles educatius, on més disminueix el nombre d’alumnes és a l’educació infantil, amb una previsió de 364 alumnes menys que l’exercici passat, la qual cosa suposa prop d’un 3% menys. En canvi, on més augmenta el nombre d’alumnes és en l’educació secundària obligatòria (ESO), amb un total de 726 nous estudiants, és a dir, un augment del 4,56%.

Aquestes són les dades que va presentar ahir el director dels serveis territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, que va aprofitar per destacar que, a diferència d’altres anys, s’ha aconseguit no superar la ràtio de 25 alumnes per classe a P3 ni dels 22 en centres d’alta complexitat, tal com aconsellen el estàndards de qualitat. Igualment, la ràtio d’alumne per docent baixa del 15,2 registrat el curs 2015-2016 al 14,8 en educació infantil d’aquest curs, i de 17,9 a 16,60 a educació secundària.

Tot i que Cullerés va reconèixer que perillaven les escoles d’Alàs (Alt Urgell) i Les (Val d’Aran), finalment es va felicitar per l’esforç de les administracions per evitar-ne el tancament i va assegurar que aquest nou curs no perilla cap centre. L’exercici passat va tancar per manca d’alumnes el centre del Cogul (Garrigues) i es van fusionar dues escoles del barri del Secà, a Lleida.

El curs, per tant, s’espera que comenci amb normalitat el dia 12 a les escoles i en 7 instituts lleidatans; el 13 s’iniciaran les classes en dos més i el 14, en altres 38.

Pel que fa als equipaments, Cullerés va explicar que s’han executat diverses millores, i va destacar l’ampliació de l’escola Mestre Ramon Estadella de Guissona (Segarra), amb un cost de 367.200 euros. En total, aquest curs escolar s’han fet o hi ha previstes inversions amb un cost d’1.869.386 d’euros.

Entre altres projectes, hi haurà uns 200.000 euros per a 39 actuacions de substitució del fibrociment, un material perjudicial per a la salut. Aquesta és una vella reivindicació. La demarcació de Lleida és on més cobertes o instal·lacions hi ha encara de fibrociment. També està prevista una inversió de 12,6 milions d’euros en nous centres educatius, alguns dels quals encara estan en fase de redacció de projecte i, per tant, no es faran enguany. Es tracta de l’escola Ramon Faus de Guissona (Segarra) i la construcció de l’institut Joan Solà de Torrefarrera, l’escola d’Almenar (Segrià) i l’escola Pinyana de Lleida, totes tres al Segrià.

Pel que fa a centres amb mòduls prefabricats, Cullerés va dir que se n’han instal·lat a l’institut Terres de Ponent de Mollerussa (Pla d’Urgell), al nou institut d’Alpicat (Segrià) i a Guissona. Per contra, s’ha retirat el mòdul de l’institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell (Alt Urgell).

LA XIFRA

12,6
milions d’euros
és la previsió d’inversió a mitjà termini per a la construcció de tres escoles i un institut.

LA DATA

12-9-2017
Inici del curs
a les escoles i a 7 instituts. El dia 13 en comencen dos més i el 14 ho faran els altres 38.

Ampliació de l’oferta en els cicles formatius

Pel que fa a la implantació de nous cicles formatius, aquest nou curs s’ofereix com a novetat a l’Estat el cicle formatiu en grau mitjà (CFGM) de pedra natural a l’institut de Mollerussa i dos cicles formatius de grau superior (CFGS) d’anatomia patològica i citodiagnosi a l’institut Torrevicens de Lleida, com també el de guia, informació i assistència turística a l’institut Hug Roger III de Sort.

El model de formació professional (FP) dual continua creixent i enguany s’ofereixen 30 titulacions en 18 centres per a 1.747 alumnes, amb la col·laboració de 323 empreses i institucions.

Cullerés també va anunciar que han arribat als 6.508 ajuts de menjador, i això suposa un 3% més que el curs passat, i va destacar que enguany la dotació ha estat la més elevada. El curs passat es van invertir 2,97 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona