Societat

Peratallada reviu el seu gran passat medieval

Gastronomia, oficis antics, armes medievals, teatre i història han confluït durant dos dies al seu nucli

La Fira Medieval de Peratallada, que ha arribat aquest cap de setmana a la vint-i-tresena edició, no podia començar millor divendres amb una xerrada degustació sobre les begudes de l’època medieval. Una degustació feta amb relíquies de restaurants gentilesa de la marca Peratallada Plus. L’expert gastrònom i periodista Salvador Garcia-Arbós va amenitzar la vetllada a la sala El Teatret i, de fet, va donar el tret de sortida a la fira convidant tothom a conèixer la gastronomia del nucli.

Un aperitiu que va donar peu a fer que aquest cap de setmana s’encetés un extens programa que ha inclòs cercaviles pels carrers, combats d’esgrima entre cavallers o teatre. Precisament a la plaça del Castell es va representar La baronessa de Peratallada, a càrrec de la companyia Infestum, que a més du a terme altres activitats. Una obra on es veu com els pagesos, farts de la tirania de la baronessa, estan a punt de cremar el castell. La fira també ha estat una bona oportunitat per veure i apreciar el treball d’artesans que reviuen la manera de fer i treballar. A més, i al jardí de l’espai El Teatret, es podia veure una col·lecció d’armes antigues, i al llarg de tot el recinte medieval marxants i artesans. El topònim Peratallada és documentat des del segle X i respon a les valls de la fortificació que envolta el poble, de pedra tallada, excavats en la roca natural sorrenca.

La carbonera ja està tapada

Una altra de les apostes per mantenir viva la cultura és la carbonera de Forallac. Aquest any, la carbonera viurà una edició molt especial amb la commemoració del seu 25è aniversari. Per aquest motiu, s’han programat diverses activitats que permetran rememorar el camí recorregut i retre el merescut homenatge a totes les persones que han fet possible aquesta festa.L’any 1993, diversos membres de l’associació Amics de les Gavarres van engrescar dos excarboners, en Lluís Pla i en Simon Cruanyes, per encendre una carbonera al mas Baulida, a Sant Sadurní de l’Heura, al costat del camí dels Metges. Ho van fer en la intimitat, sense publicitat, únicament amb l’ànim de reviure i documentar aquest ofici perdut. L’any 1995, la carbonera es va institucionalitzar quan l’Ajuntament de Forallac va assumir-la com a activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona