Societat

festes i tradicions

La 25a cuita de la Carbonera

La festa celebra el quart de segle a Forallac amb l’encesa a càrrec del fotògraf Ernest Costa

La revista ‘Gavarres’ hi dedica un monogràfic

La festa de la Carbonera, a Sant Climent de Peralta, celebra enguany el primer quart de segle d’història, que va arrencar a l’any 1993, quan dos antics carboners de les Gavarres, Simon Cruanyes i Lluís Pla, amb el suport d’altres personatges com Pep Matas, van apostar per divulgar el procediment tradicional d’elaboració del carbó vegetal als boscos gironins i evitar que es perdés. En aquella primera edició, la pila fumejant es va instal·lar a Can Baulida dels Metges. Però des del 1996, amb el trasllat a l’emplaçament actual del Mas Frigola de Sant Climent, la iniciativa etnològica ha esdevingut un punt de trobada i referència lúdica no només per als veïns de Forallac, sinó per a molts residents de la subcomarca de l’Empordanet i la resta del Baix Empordà, que hi peregrinen els dies festius per coure carn en graelles i celebrar les xefles a l’entorn de la pila fumejant.

Els preparatius d’aquesta Carbonera d’argent van arrencar ja fa dies, el 30 de setembre amb l’empilada de la llenya al paratge de Lluís Pla, l’impulsor que va morir a finals de 2013. Però després de l’embalumada –per colgar la pila amb terra, dissabte passat– i el ritual de l’encesa, ahir al matí, en què no va faltar l’aportació didàctica de Toni Palomo per encendre el foc amb el foguer metàl·lic, la pedra foguera i l’esca combustible. I el convidat d’honor del 15è aniversari, el fotògraf Ernest Costa (Bescanó, 1940), que dins del seu fons de més de 400.000 imatges del paisatge i costums dels Països Catalans atresora també força material de l’evolució de la festa major alternativa dels habitants de Forallac.

Treballs commemoratius

Per rememorar el camí recorregut, entre d’altres, destaquen la publicació d’un extens monogràfic, amb reportatges, entrevistes, perfils i moltíssimes fotografies de la revista Gavarres, i la projecció d’un documental commemoratiu del realitzador Antoni Martí, veí de Fonteta i col·laborador de la carbonera, que pràcticament des dels seus inicis ha estat testimoni proper i compromès amb la salvaguarda i divulgació de l’activitat. El monogràfic es va presentar ahir, durant l’encesa, i el documental es projectarà avui divendres (20 h), al mateix recinte.

D’altra banda, el cartell anunciador d’aquest any també té una connotació commemorativa. El protagonitza una gran fotografia feta l’any 1998, en la qual apareixen Lluís Ribas, Lluís Pla i Martí Pruneda, tres dels carboners impulsors i ànimes de la Carbonera, a Sant Climent de Peralta. El caliu al recinte es mantindrà fins a la desempilada final, prevista per al dia 29 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia