Societat

Medi ambient

Prova pilot a Mieres amb compostadors d’ús col·lectiu per reaprofitar els residus orgànics

S’han instal·lat tres dipòsits amb un disseny innovador que gira, no toca a terra i evita males olors

Els veïns de Mieres (Garrotxa) ja no hauran de llançar les restes orgàniques al contenidor del rebuig sinó que podran reaprofitar-ho per fer compost. Des de fa uns dies, s’ha posat en marxa una prova pilot amb tres compostadors d’ús col·lectiu on els veïns que hi vulguin participar podran llençar-hi les restes. Després d’unes sis setmanes es convertiran en compost que podran utilitzar per a casa seva.

El disseny és el mateix que va provar amb èxit l’escola olotina Bisaroques, un termocompostador giratori que evita males olors i insectes perquè no toca a terra. A aquest municipi de més de 300 habitants no sortia rentable la recollida porta a porta i per això l’equip de govern ha ideat un nou sistema, amb l’ajut del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). “Volem reduir els quilos de deixalles que entren a l’abocador i donar a l’orgànica un valor afegit, convertint-lo en compost”, assenyala l’alcalde, Enric Domènech, que recorda que la participació és voluntària. Calculen que un centenar de veïns del nucli antic en faran ús i destaquen la bona acceptació que ha tingut la proposta.

Fa uns anys, als pobles rurals la resta orgànica anava a parar als horts o als animals però aquesta pràctica s’ha anat perdent i Mieres no n’és una excepció. El seu alcalde admet que a les masies encara es fa però que a la majoria d’habitatges, sobretot les del nucli urbà i a les segones residències, aquest tipus de residus acaben al contenidor de rebuig (fracció resta), encarint així la factura de recollida. Es dona el cas, a més, que aquest municipi té la població disseminada en diferents nuclis i això fa que no sigui viable econòmicament la recollida selectiva de l’orgànica com ja s’està fent a altres punts de la demarcació.

Durant el 2016, Mieres (d’uns 300 habitants) va generar 146,94 tones de residus, un 7% menys que l’any anterior. El 72,62% corresponien a rebuig o resta mentre que el 22,7% era de recollida selectiva (paper, vidre i plàstic) i el 6,68% restant, voluminosos. El que es vol precisament amb aquesta prova pilot és reduir els residus de rebuig reaprofitant les restes orgàniques per fer-ne compostatge.

Un nou model de compostador

El model de compostador que s’ha escollit a Mieres és el mateix que ve funcionant des de fa prop d’un any a l’escola Bisaroques d’Olot amb bons resultats. En el seu cas, aprofiten les restes del menjar dels menús diaris i compten amb la complicitat dels alumnes per fer aquesta feina.

Es tracta d’un termocompostador que gira i que permet que la matèria orgànica estigui constantment airejada i sotmesa a rotació cada cop que l’usuari hi posa residus nous. A diferència d’altres sistemes, el dipòsit està alçat i no toca a terra, un fet que evita la presència d’insectes i altres animals que podrien interessar-se pels residus, com ara guilles o gossos. El compostatge es fa de forma natural, gràcies a l’activitat de microorganismes – bacteris, fongs i llevats- a una temperatura que oscil·la entre els 25 i 55 ºC i l’oxigen. D’aquesta manera, els residus de fruita i verdura es converteixen en fertilitzants orgànics amb forma de terra vegetal de color fosc i sense olors desagradables.

S’aconsella afegir-hi de forma regular un grapat de matèria vegetal, com ara estella o pellets, per ajudar a contenir la humitat del material. S’hi pot tirar tot tipus de residus orgànics, excepte ossos, espines o closques de marisc perquè necessiten molt més temps per descompondre’s.

El model de Mieres, a més, està format per dos compartiments que es van alternant perquè el cicle estigui sempre en marxa. On no interessa que el consumidor hi tiri més residus, queda tancat amb un cadenat mentre que l’altre compartiment està disponible. Un dels avantatges, també, és que es pot fer servir les 24 hores del dia.

Fan falta entre 6 i 8 setmanes perquè la matèria orgànica es converteixi en compost. A Mieres, el que faran serà deixar-ho en una caixa al costat dels compostadors de manera que, quan el consumidor ho necessiti, ell mateix s’ho agafi. “Quan portin el cubell ple de rebuig podran aprofitar i emportar-se el compost”, explica.

Un ús voluntari i sense penalitzacions

L’Ajuntament ha fet una sessió informativa amb els veïns interessats on se’ls ha explicat com funciona i se’ls ha lliurat el cubell. “De moment ha tingut una bona acceptació; participar-hi és voluntari, no hi ha bonificacions ni tampoc penalitzacions perquè el que volem és que qui ho faci n’estigui convençut i ho faci bé”, subratlla l’alcalde. Calculen que s’hi acolliran un centenar de veïns.

En total s’han distribuït tres compostadors d’ús col·lectiu a tres punts diferents: dos de mida gran situats a l’aparcament municipal i a l’entrada del poble, a tocar dels restaurants, i el tercer, més petit, al Pujolet.

Amb un cost de 4.000 euros, l’Ajuntament ha comptat amb el suport del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i de l’Agència Catalana de Residus per tractar-se d’una prova pilot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia