Una potent rèplica fa reviure el malson a Haití

Rescaten quatre supervivents de sota les runes

El sisme, que va tenir lloc a les 6.03 hora local (12.03 hora catalana), va ser registrat pel Servei Geològic dels Estats Units. Immediatament, el pànic es va apoderar de la gent, que es va posar a córrer. L'epicentre del sisme va tenir una profunditat de 9,9 quilòmetres i es va localitzar a 41 quilòmetres de Jacmel, al sud-est del país, i a 59 quilòmetres de la capital. Hores després del nou sisme no s'havien confirmat víctimes mortals que s'afegissin als 75.000 morts confirmats oficialment per la direcció de Protecció Civil, tot i que es tem que la quantitat sigui molt més elevada.

Tot i que l'ajuda humanitària ja ha començat a distribuir-se, molt lentament, per la capital, encara hi ha moltes denúncies de caos i descoordinació. Metges sense Fronteres va demanar ahir que els avions amb càrrega humanitària tinguin prioritat sobre altres que aterren a l'aeroport de la capital ja que en una setmana sis dels seus onze vols han estat desviats a la República Dominicana. L'organització va assegurar que l'ajuda està arribant però que la distribució d'aigua i aliments està «pràcticament paralitzada» i moltes persones encara no han rebut res.

L'ONU també considera que encara no hi ha un sistema de distribució de l'ajuda i malgrat l'enviament massiu d'assistència internacional «les necessitats són més grans que la resposta que es dóna als damnificats».

Malgrat que ja fa més d'una setmana del sisme, els equips de rescat continuen treballant per si hi ha supervivents sota les runes. Ahir es van poder rescatar amb vida quatre persones, inclòs un nadó i un nen de tres anys.

La desesperança per haver-ho perdut tot porta a molts haitians a voler sortir del país. A l'aeroport i al port hi ha llargues cues de persones que volen deixar l'illa, tot i que la manca de combustible fa que de moment no surti cap vaixell ni cap avió. Els que intenten fugir per carretera tampoc ho tenen gens fàcil, ja que a més de la manca de combustible, les carreteres estan destruïdes i és molt difícil circular pel país.

«Cap polèmica amb els EUA»

El president d'Haití, René Préval, va afirmar ahir que el seu país «no té cap problema ideològic» per rebre l'ajuda internacional, en particular dels Estats Units. «No tenim cap problema ideològic per rebre l'ajuda dels que tenen capacitat i volen ajudar-nos», va dir. Préval va descartar qualsevol polèmica per l'arribada de l'exèrcit nord-americà a Haití, un país que els Estats Units ja havien envaït en el passat. El president va reconèixer que al seu país hi ha un problema de coordinació i que no està preparat per rebre tanta ajuda. «Quan arriba ens pregunten on són els camions per transportar-la i els magatzems.» Per la seva banda, el president espanyol i de torn de la UE, José Luis Rodríguez Zapatero, va defensar ahir el treball dels EUA en suport de les víctimes del terratrèmol i va garantir que l'ajuda europea estarà a l'altura de les circumstàncies. «Veure helicòpters, veure marines que porten aliments, posen ordre i salven vides, a mi personalment, em sembla un fet a aplaudir», va dir Zapatero en resposta a les crítiques d'alguns eurodiputats a l'enviament massiu de tropes nord-americanes per coopera amb Haití.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona