Societat

Solidaritat

Llum per a Kekuta Kunda

L’ONG figuerenca Firefly’s for Africa vol portar llum elèctrica a les més de cinquanta llars d’un poble gambià de la divisió de North Bank

Està impulsada pel fotògraf Xavi Toral i l’excapellà de Figueres Josep Taberner

El fotògraf Xavi Toral i el capellà Josep Taberner són els impulsors de l’ONG Firefly’s for Africa, que té com a objectiu portar llum elèctrica a les més de cinquanta cases del poble gambià de Kekuta Kunda, situat a la divisió de North Bank, a l’interior de la república de Gàmbia. L’ONG, creada aquesta primavera passada, treballa per obtenir i instal·lar equips d’energia fotovoltaica que volen adquirir per donar servei a una població de mig miler de persones.

El president de l’ONG, Xavi Toral, explica que la iniciativa és fruit d’un viatge en què va acompanyar mossèn Taberner, que abans de ser capellà de Figueres havia estat destinat a Santa Coloma de Farners. A la capital de la Selva, Taberner havia participat en un projecte per obtenir aigua gràcies a un mecanisme per pouar amb un motor alimentat per energia solar. “El viatge –recorda Toral– va servir per comprovar el resultat d’aquella iniciativa. Només d’arribar vam veure que havien intentat aprofitar les plaques per il·luminar les cases. No els donava. Allà vam entendre que aquesta era una mancança clara i que podíem posar-hi el nostre granet de sorra.”

La intervenció a Gàmbia està programada pel mes de febrer, moment en què les temperatures són menys extremes. Per portar la llum a les més de cinquanta llars de Kekuta Kunda, adquiriran una cinquantena d’equips d’energia fotovoltaica que permeten il·luminar, per exemple, una llar amb quatre habitacions unes cinc hores, alhora que permeten carregar aparells bàsics de telefonia.

El cost de la compra dels equips ja està calculat. El pressupost de la despesa era de 127 dòlars per unitat. Amb els mesos, però, han trobat la manera d’abaratir-los adquirint-ne de més econòmics: a través de la Xina i evitant portar el material a Europa per tal d’estalviar impostos. Així doncs, compten poder treure’ls gairebé per la meitat del preu calculat inicialment. L’operació sembla que té el suport del mateix govern de Gàmbia gràcies al contacte que van fer amb l’actual ministra de serveis socials i sanitat de la república.

L’ONG, que també compta amb d’altres membres, com per exemple Alina Vallmajó i Montserrat Rigall, té previst finançar-se a través de subvencions, aportacions de socis i donatius. Toral justifica la creació de l’ONG perquè, d’una banda, “més del 95% de l’obtingut s’acabi invertint a la finalitat última” i, de l’altra, perquè com a organització no governamental es té un tracte fiscal beneficiós i “bona part dels diners obtinguts no es fonen per pagar impostos a l’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada de matinada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell