Societat

Societat

36a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

La ratafia com a altaveu

Els organitzadors reclamen l’alliberament dels presos polítics i l’aixecament de l’article 155

La confraria presenta un vinagre aromatitzat amb herbes de ratafia i una exposició sobre en Panxo, un colomenc il·lustre

La Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners vol incorporar cada any elements nous. Durant la 36a edició de la festa, que va acabar ahir, ha presentat un vinagre aromatitzat amb herbes de ratafia, ha fet una exposició a la Casa de la Paraula sobre un colomenc il·lustre, el venedor Francisco Fontdevila (1837-1913) –més conegut com en Panxo– i ha instal·lat una vela de circ al pati de la Salle amb activitats per als més petits. Ha estat una mostra reivindicativa. “Hem volgut fer d’altaveu del que hi ha i hem recordat els presos polítics”, explica Joan Casalprim, president de la confraria.

Tal com havia dit l’alcalde de Santa Coloma, Joan Martí (ERC), els organitzadors, entre els quals hi ha l’Ajuntament, van mantenir la festa, amb alteracions en el cartell com ara la supressió d’un espectacle de dansa i el canvi de data d’un concert que coincidia amb la manifestació de Barcelona. “Vam estar valorant amb el consistori la possibilitat de suspendre tots els actes, però la festa és una feina de molts mesos i suspendre-la hauria suposat acceptar la derrota. Hem volgut mostrar el nostre rebuig al 155 i que no estem disposats a doblegar-nos”, diu Casalprim. Abans del sopar de divendres, es va llegir un manifest per recordar els empresonats i Carles Puigdemont, confrare d’honor del 2016.

Tradició i innovació

A la seu de l’Arxiu Comarcal de la Selva, ahir al migdia, la Confraria, el celler Mas la Caçadora i Tegust Infusions, representats per Xavi Amat, Joan Pujades i Josep Mascarós, respectivament, van presentar el vinagre Virat. “No és un vinagre de cada dia, sinó per a ocasions especials”, va dir Mascarós (Tegust). Oriol Piferrer aporta la imatge gràfica per al vinagre, del qual s’han fet 550 unitats. “Reivindiquem la tradició, però també les ganes d’innovar”, va dir Amat (Confraria). Els assistents van tastar el vinagre i hi havia qui parlava de gust de vi ranci al principi i d’herbes. L’acte va cloure amb un tast de productes fets amb herbes de ratafia i el Virat, a càrrec del col·lectiu Eixarcolant, d’Igualada.

L’espai estel·lar era la vela de la Ratafia, a la plaça Farners, amb expositors d’arreu del país i degustacions. La ratafia Corriols, amb herbes collides a prop de Sant Pere Cercada i les Guilleries, és la ratafia de No a la MAT, que han promogut els contraris al ramal de la línia de molt alta tensió. La ratafia segueix la recepta de la farmacèutica Anna Selga, que va presentar la versió ampliada d’Els colors de la ratafia. L’autora i ratafiaire va explicar que la beguda es fa amb 56 herbes; més de la meitat, dels voltants de Santa Coloma. El llibre és en català, castellà, anglès, francès i alemany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona