Infraestructures i serveis

Pròrroga d’urgència per seguir tenint neteja viària a Girona

Només el govern –Junts i ERC– hi vota a favor, però l’oposició s’absté per permetre-ho

L’oposició carrega contra la gestió del govern i Cs i Guanyem volen la dimissió del regidor Eduard Berloso

Un ple extraordinari convocat d’urgència ahir ha permès evitar mals majors i prorrogar un any més el servei de neteja i recollida de residus a la ciutat de Girona. La proposta només ha rebut els vots favorables de l’equip de govern (JxCat i ERC), però l’oposició s’ha abstingut “per responsabilitat” i permetre-ho. L’únic matís a l’hora de votar ha estat el del regidor de Cs i el del grup del PSC, que han optat per no participar en la votació, però aquests vots seran comptabilitzats també com a abstencions amb les de Guanyem i la de la regidora no adscrita.

La fórmula per sortir del pas ha estat una modificació dels estatuts de la societat Sermunegisa, Serveis Municipals de Neteja de Girona SA (Girona + Neta), per allargar-li la vida útil un any més. Inicialment la societat havia estat concebuda per com a màxim 10 anys (8 més 2 de pròrroga). Esgotades les pròrrogues possibles (una aprovada pel ple el 2019 i la segona per un decret d’alcaldia el 2020), no quedava marge. El 31 d’octubre la societat quedaria en liquidació: Girona + Neta, societat mixta amb un 25% de l’Ajuntament a través de Sermunegisa i el 75% restant a càrrec de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), no podia continuar prestant el servei de neteja i recollida de residus a partir de l’1 de novembre. L’intent d’última hora –en un altre ple extraordinari aquest dilluns passat– havia fracassat quan l’oposició va tombar la proposta d’un nou contracte per posar a licitació el servei en gestió indirecta.

Ahir dimarts tot eren presses: divendres és festiu a Girona i, amb el termini de tramitació d’uns nous estatuts, el canvi s’havia d’aprovar per ple entre ahir i avui com a molt tard. Els portaveus dels grups municipals s’hi havien avingut al matí en una reunió amb l’equip de govern. En el ple, però, ni per votar la urgència d’aquest únic punt de l’ordre del dia va ser una bassa d’oli. El PSC, que havia demanat unes hores més per estudiar els informes, va votar-hi en contra; el regidor de Cs i el grup de Guanyem van abstenir-se i només la regidora no adscrita va votar-hi a favor amb l’equip de govern. La proposta que es portava a votació la va defensar Lluís Martí, com a portaveu de Junts i del govern, i no pas Eduard Berloso, a qui l’oposició el dia abans havia tombat el nou contracte. Martí va apel·lar a “garantir la continuïtat del servei” davant “la impossibilitat material d’assumir la internalització”. Va demanar la pròrroga “de manera excepcional, només per deixar temps per treballar tots plegats i trobar la fórmula més adient”. Totes les intervencions de l’oposició van acceptar donar una mostra de responsabilitat i no bloquejar el tràmit, però no es van estalviar les crítiques i Cs i Guanyem van reclamar fins i tot la dimissió de Berloso. Míriam Pujola (no adscrita) va carregar contra “la mala gestió i la incapacitat del govern de Marta Madrenas”, tot reclamant responsabilitats. Daniel Pamplona (Cs) va anar més enllà apuntant a la responsabilitat política d’Eduard Berloso i demanant-li de “fer un pas al costat”. Sílvia Paneque (PSC) subratllava que no entenien “que s’hagi arribat a aquest limit d’incapacitat; dues prorrogues, una per decret, no pot ser més nefast”, va dir. Laia Pèlach (Guanyem) va parlar de “gestió nefasta de Berloso i de deixadesa de l’alcaldessa”, i va demanar també la dimissió de Berloso i “responsabilitats” a l’alcaldessa.

“Entomem les critiques, tot és millorable”, va admetre Martí. Referint-se al ple anterior, en què l’oposició havia tombat la proposta de Berloso, hi va afegir: “Tothom ha fet el màxim per oferir el millor servei, malauradament no ha anat així, per la complexitat que representa el servei, la quantitat de treballadors i els recursos que implica i també per la forma administrativa del contracte. Ara cal trobar la fórmula més idònia per a aquest servei” va concloure. Tenen un any més de marge.

LA DATA

31.10.22
S’acabarà
la pròrroga d’un any aprovada en el ple extraordinari d’ahir del servei de neteja de Girona.

LES FRASES

Estem en situació critica, s’han fet les coses tard i malament per la incapacitat del govern
Míriam Pujola
Regidora no adscrita
Una pròrroga excepcional per deixar temps per treballar plegats en la fórmula més adient
Lluís Martí
Portaveu de JxCat
No entenem que s’hagi arribat a aquest límit, per incapacitat. Dues pròrrogues. No pot ser més nefast
Sílvia Paneque
Portaveu del Psc
Com hem arribat fins aquí? Demanem responsabilitat política al senyor Berloso, faci un pas al costat
Daniel Pamplona
portaveu de Cs
Gestió nefasta del regidor i deixadesa de l’alcaldessa. Demanem la dimissió del senyor Berloso
Laia Pèlach
Regidora Guanyem Girona

Guanyem i el PSC critiquen el pressupost

Les dues principals formacions a l’oposició del consistori gironí, Guanyem i el PSC (amb 6 regidors cada una), van carregar ahir contra el pressupost i les ordenances per al 2022 que s’havien aprovat el dia abans gràcies a l’abstenció del regidor de Cs pendent d’expulsió del seu partit. “Junts i ERC estan deixant el futur de Girona en mans de l’espanyolisme i la dreta. Veiem impossible fer les polítiques progressistes que necessita la ciutat si la clau de la governabilitat la té el regidor expulsat de Ciutadans”, diu Lluc Salellas (Guanyem) en un comunicat. “Es constata una pèrdua de qualitat de vida general a la ciutat, amb un augment de la inseguretat, la pèrdua de rigor en la gestió de l’espai públic, l’increment impositiu per mantenir els mateixos serveis i la pèrdua periòdica de botigues, negocis i activitat econòmica”, deia d’altra banda Sílvia Paneque (PSC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA