Infraestructures i serveis

A Salt, la vaga en la recollida d’escombraries s’enquista

Deu hores d’intent de conciliació entre els vaguistes i l’empresa FCC no han permès desconvocar l’aturada

No hi ha nova data per reunir-se i el comitè de vaga convoca una manifestació per demà

Les prop de deu hores de negociació durant la reunió que van mantenir ahir els representants dels treballadors en vaga del servei de recollida d’escombraries de Salt i els de l’empresa concessionària FCC Medio Ambiente no van servir per posar fi a una vaga que avui ja arriba al cinquè dia.

La reunió de mediació convocada ahir pel Departament d’Empresa i Treball a Girona s’havia iniciat a les deu del matí i es va allargar fins passades les vuit del vespre, amb la interrupció del migdia. La jornada va estar marcada per diverses suspensions, al ritme de les propostes que es posaven sobre la taula i de l’anàlisi que en feien les parts. Al final del dia, però, el comitè de vaga i el sindicat CCOO confirmaven que l’intent de mediació es tancava sense cap avenç, sense nova data per reunir-se i amb els vaguistes plantejant una manifestació per demà fins al consistori, per retreure al govern municipal la seva absència en aquestes negociacions. La resolució del conflicte podria anar per llarg.

El Departament d’Empresa i Treball i l’Ajuntament de Salt també confirmaven –lamentant-ho– que l’intent de conciliació no havia fructificat. En un comunicat, l’Ajuntament instava ahir les parts a tornar a seure i anunciava que obria un expedient a l’empresa per l’incompliment dels serveis mínims, al mateix temps que ja es treballava per “trobar solucions als problemes de salut pública i de mobilitat” que estan començant a tenir els veïns.

A la reunió d’ahir, no hi assistien representants de l’Ajuntament de Salt, que des de l’inici del conflicte s’ha mantingut en la posició d’instar les dues parts (el comitè de vaga i l’empresa concessionària) a seure per buscar “una solució consensuada pel bé del poble”. Dilluns al matí, però, l’ambient es va tensar quan l’Ajuntament va denunciar que s’incomplien els serveis mínims. Tot i que el consistori també es dirigia a la concessionària i li demanava que posés els recursos necessaris per a aquests serveis mínims, el comitè de vaga va respondre negant les acusacions i criticant l’Ajuntament per la seva “falsa neutralitat”, ja que el considera corresponsable de la gestió del servei.

D’altra banda, el portaveu del grup socialista de Salt, Joan Martín (a l’oposició al consistori, on governen ERC i JxCat), també va intervenir ahir mitjançant un comunicat per reclamar “una actitud més activa de l’alcalde i el regidor de l’àrea”. En el mateix comunicat, Martín, que s’havia reunit amb els vaguistes, deia que intentava que l’Ajuntament els rebés “per avançar en la resolució del conflicte”.

Conveni i condicions

La vaga del servei de neteja viària es va iniciar el dia de Nadal i, entre els principals arguments del comitè de vaga, hi havia el fet que no s’havia avançat en la negociació, amb un conveni caducat de fa més d’un any; que, dels últims set, n’acumulen quatre sense revisió ni pujada dels salaris; que el servei és deficitari; que tenen una escombradora manual que no s’ha fet servir mai; que suporten avaries constants als camions, i que sempre es recorre a la contractació de personal eventual, amb una plantilla de poc menys de 40 persones. A més, denuncien un greu problema de rates, amb nius als contenidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona