Infraestructures i serveis

Diagnosi de les necessitats de la gent gran de Girona

L’Ajuntament engega el projecte pilot ‘Com es troba?’ amb entrevistes telefòniques per detectar les possibles situacions de vulnerabilitat entre les persones més grans de 75 anys que viuen soles

Acostar-se –telefònicament en una primera fase– a les persones grans que viuen soles per recollir les seves necessitats i detectar les possibles situacions de vulnerabilitat. Aquests són els propòsits del projecte Com es troba? que l’Ajuntament de Girona posa en marxa com a prova pilot. El grup de població al qual va adreçada la iniciativa és el de les persones més grans de 75 anys que viuen soles i que ara no disposen de cap servei municipal d’atenció a domicili, el segment de població més exposat a trobar-se en una situació de major aïllament o vulnerabilitat.

Segons l’últim padró municipal, actualment a Girona hi ha 16.700 persones majors de 65 anys (un 16,26% del total), mentre que el nombre d’àvies i avis més grans de 75 anys és de 7.858 persones (un 47% del total de persones grans). Entre aquestes últimes hi ha 2.432 persones de més de 75 anys que resideixen en llars unifamiliars (un 30,94% de la població més gran de 75 anys).

Entrevistes telefòniques

A partir del 21 febrer, i durant un període d’entre 6 i 8 mesos, es faran entrevistes telefòniques sistemàtiques a aquestes persones per recollir cinc grans blocs de coneixement: l’estat personal; l’afectació de la covid-19; l’estat de les relacions socials; les estratègies actuals de suport per a les seves necessitats, i el grau de coneixement que tenen dels serveis que ofereix la ciutat. En cap cas, remarca l’Ajuntament, se sol·licitaran dades bancàries o personals ni es faran –per ara– visites de caire presencial.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, i la regidora de Drets Socials, Núria Pi, expliquen que aquest projecte vol aprofitar l’experiència de l’atenció telefònica que ja es va fer durant el confinament a les persones de més de 65 anys. “És la fórmula més clara de participació ciutadana per definir polítiques públiques. És un projecte amb una actitud proactiva, som nosaltres els que anem a cercar què és el que ens diu i necessita la ciutadania”, hi afegeix Madrenas.

Un primer sondeig amb cent trucades indica que aquestes persones grans tenen una percepció força positiva de la seva situació (un 65%) i preocupacions lligades al context pandèmic (70%), la solitud (15%) o l’estat anímic (11%). Els resultats del projecte es compartiran amb les entitats, les administracions o els col·lectius que ja atenen persones grans a la ciutat per definir conjuntament les respostes a aportar a les problemàtiques detectades.

LA XIFRA

2.432
persones
de més de 75 anys resideixen en llars unifamiliars a Girona, segons reflecteix el padró.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Mor als 67 anys l’arquitecta Karin Hofert, professora universitària de referència a Catalunya

El Govern manté “permanents converses” amb Transició Ecològica per transportar aigua amb vaixells

Barcelona
MOBILITAT

El Clic.cat ha transportat prop de 42.500 viatgers a les comarques gironines

GIRONA
administracions

L’Ajuntament de Porqueres aprova un pressupost pel 2024 de 5,7 milions

porqueres

Mor l’historiador Joan B. Culla als 71 anys

Barcelona
SERVEIS

Roses escull l’adequació tèrmica de les escoles públiques, com a projecte del pressupost participatiu

ROSES
Gastronomia

Campanya per promocionar el vi català

Barcelona
Infraestructures

Liciten les obres d’un nou pont a la C-38 entre Sant Pau de Segúries i Camprodon

girona
MEDI AMBIENT

Primers resultats de l’estudi de consums d’aigua i energia al pavelló de Fontajau

GIRONA