Infraestructures i serveis

Diagnosi de les necessitats de la gent gran de Girona

L’Ajuntament engega el projecte pilot ‘Com es troba?’ amb entrevistes telefòniques per detectar les possibles situacions de vulnerabilitat entre les persones més grans de 75 anys que viuen soles

Acostar-se –telefònicament en una primera fase– a les persones grans que viuen soles per recollir les seves necessitats i detectar les possibles situacions de vulnerabilitat. Aquests són els propòsits del projecte Com es troba? que l’Ajuntament de Girona posa en marxa com a prova pilot. El grup de població al qual va adreçada la iniciativa és el de les persones més grans de 75 anys que viuen soles i que ara no disposen de cap servei municipal d’atenció a domicili, el segment de població més exposat a trobar-se en una situació de major aïllament o vulnerabilitat.

Segons l’últim padró municipal, actualment a Girona hi ha 16.700 persones majors de 65 anys (un 16,26% del total), mentre que el nombre d’àvies i avis més grans de 75 anys és de 7.858 persones (un 47% del total de persones grans). Entre aquestes últimes hi ha 2.432 persones de més de 75 anys que resideixen en llars unifamiliars (un 30,94% de la població més gran de 75 anys).

Entrevistes telefòniques

A partir del 21 febrer, i durant un període d’entre 6 i 8 mesos, es faran entrevistes telefòniques sistemàtiques a aquestes persones per recollir cinc grans blocs de coneixement: l’estat personal; l’afectació de la covid-19; l’estat de les relacions socials; les estratègies actuals de suport per a les seves necessitats, i el grau de coneixement que tenen dels serveis que ofereix la ciutat. En cap cas, remarca l’Ajuntament, se sol·licitaran dades bancàries o personals ni es faran –per ara– visites de caire presencial.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, i la regidora de Drets Socials, Núria Pi, expliquen que aquest projecte vol aprofitar l’experiència de l’atenció telefònica que ja es va fer durant el confinament a les persones de més de 65 anys. “És la fórmula més clara de participació ciutadana per definir polítiques públiques. És un projecte amb una actitud proactiva, som nosaltres els que anem a cercar què és el que ens diu i necessita la ciutadania”, hi afegeix Madrenas.

Un primer sondeig amb cent trucades indica que aquestes persones grans tenen una percepció força positiva de la seva situació (un 65%) i preocupacions lligades al context pandèmic (70%), la solitud (15%) o l’estat anímic (11%). Els resultats del projecte es compartiran amb les entitats, les administracions o els col·lectius que ja atenen persones grans a la ciutat per definir conjuntament les respostes a aportar a les problemàtiques detectades.

LA XIFRA

2.432
persones
de més de 75 anys resideixen en llars unifamiliars a Girona, segons reflecteix el padró.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona