Infraestructures i serveis

Alcaldes de l’Empordà fan pinya contra els talls de llum

Exigeixen un pla d’inversions que resolgui el problema i asseguren que si Endesa no ho soluciona demanaran empara a la Generalitat

Volen interlocució directa amb la companyia

Sis alcaldes de la Costa Brava han fet front comú davant els talls de llum “endèmics” que els afecten a l’estiu. Són els de Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Palamós, Calonge i Sant Antoni, Palafrugell i l’Escala. Segons ACN, asseguren que estan farts de les apagades, que van des dels microtalls fins a quedar a les fosques durant hores. Diuen que la situació ve de lluny, perquè es repeteix any rere any, i exigeixen a Endesa un pla d’inversions a la xarxa que vagi més enllà dels “pedaços” i solucioni la sobrecàrrega que experimenten les línies. A més, reclamen tenir interlocució directa amb la companyia, perquè quan hi truquen no troben ningú a l’altra banda de la línia. Si Endesa no mou fitxa, ja avancen que demanaran empara a la Generalitat.

No depenen de la mateixa subestació, però sí que asseguren que els seus municipis tenen una “malaltia comuna”: els talls de llum en ple estiu. Cinc alcaldes del Baix Empordà i un de l’Alt van fer pinya ahir per reclamar a Endesa que els doni solucions reals a la problemàtica, i que quan hi hagi apagades tinguin algú amb qui parlar directament.

Els alcaldes asseguren que al pic de la temporada turística, quan entre els sis municipis arriben a sumar més de 400.000 persones que hi estiuegen, és “inadmissible” quedar a les fosques. “La situació no és acceptable i menys tenint en compte que el turisme s’està recuperant després de dos anys difícils com els que hem viscut”, va criticar l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler. Va explicar que al poble, d’ençà del 23 de juliol, han tingut “talls importants” durant sis dies que han afectat els dos nuclis, amb el perjudici que això suposa per als negocis.

A Palafrugell, el seu alcalde, Joan Vigas, va dir que al juny van tenir apagades “de dues hores” durant dos o tres dies. Però que allò que els preocupa més, i que veuen “gravíssim”, són els microtalls que viuen els nuclis costaners. A més, tant ell com la resta van coincidir que això impacta de ple en la imatge de la Costa Brava com a destinació turística.

Interlocució directa

Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols, va criticar que les apagades que es van registrar l’agost passat a Sant Pol i a la zona comercial, aquest 2022 s’han tornat a repetir. “Reclamem solucions, perquè ja no es tracta de talls puntuals sinó endèmics”, va subratllar. Motas, a més, va elevar el clam dels alcaldes per tenir “interlocució directa” amb la companyia, i que hi hagi un responsable directe d’Endesa al territori amb qui poder contactar.

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, va recordar que dissabte al municipi hi va haver un tall de llum que, fins i tot, va arribar a fer suspendre el partit Girona-Bolívar. “No és just que companyies que anuncien beneficis multimilionaris a so de bombo i platerets, no tinguin la xarxa adequada”, va criticar.

L’alcalde de Platja d’Aro, Maurici Jiménez, va manifestar que la “precarietat” de la xarxa hi continua essent, encara que la companyia faci “reparacions exprés”, que al capdavall acaben essent “pedaços”. També va dir que, quan hi ha talls , els ajuntaments se senten impotents, perquè ningú de la companyia els respon, i s’acaben convertint en receptors de les queixes per afectacions que afecten els negocis.

Per la seva banda, l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, va recordar que el problema dels talls elèctrics “ve de lluny”, perquè d’una manera o altra els diferents municipis en tenen des de l’any 2017. Va explicar que, en el seu cas, l’Escala ha tingut talls en divendres i dissabtes al vespre, i que això els genera “preocupació i incertesa”, perquè es donen quan hi ha “màxima afluència” de turistes.

Els alcaldes van explicar que es fa impossible calcular les pèrdues que han tingut els negocis afectats pels talls elèctrics. Demanen que tots els qui s’han quedat a les fosques, o han tingut microtalls, obrin incidències davant d’Endesa i ja avancen que, per part seva, si la companyia no els dona resposta a les reclamacions, demanaran empara a la Generalitat.

És el moment d’exigir solucions, perquè des dels ajuntaments sempre hem complert
Jordi Soler
ALCALDE DE CALONGE I SANT ANTONI
Si volem ser una destinació de qualitat, no podem permetre els talls de cap manera
Joan Vigas
ALCALDE DE PALAFRUGELL
Tenim una línia per a emergències que no funciona; la companyia és totalment impersonal
Carles Motas
ALCALDE DE SANT FELIU DE GUÍXOLS
Reclamem un pla concret d’inversions estructurals. El problema ja sabem quin és
Maurici Jiménez
ALCALDE DE CASTELL-PLATJA D’ARO
Les línies elèctriques es saturen a l’estiu, i el que cal és que es millorin les instal·lacions
Josep Bofill
ALCALDE DE L’ESCALA
No és just que companyies amb beneficis milionaris no tinguin infraestructures preparades
Lluís Puig
ALCALDE DE PALAMÓS

Endesa atribueix el problema als consums excessius

Endesa va assegurar que la xarxa que abasteix la zona està ben “dimensionada a les potències contractades” i que és “robusta”. En aquest sentit, atribueix la situació a la fusió de fusibles perquè alguns clients del sector de l’hostaleria i la restauració estan consumint “molt més” del que tenen contractat.

També nega que els alcaldes no tinguin un interlocutor a l’altra banda amb qui parlar quan els municipis tenen talls. De fet, fonts de la companyia asseguren que tenen un telèfon “directe” perquè se’ls doni resposta, i que funciona.

D’altra banda, Endesa assegura que no ha calgut instal·lar cap grup electrogen perquè totes les avaries s’han resolt en un termini màxim de dues hores i recorden que les línies elèctriques que es troben en municipis inclosos dins del Pla Alfa per risc d’incendi tenen les actuacions “condicionades” perquè cal que un operari s’hi desplaci per verificar que no hi ha cap element de risc. La companyia insisteix que estan en contacte amb els ajuntaments afectats i que hi treballen coordinadament en l’execució d’obres de millora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona