Societat

societat

Oberts 36.000 expedients de la renda garantida de ciutadania

Després que els sol·licitants hagin passat per una primera cita, les oficines de Treball han obert fins ara 36.000 expedients vinculats a la renda garantida de ciutadania (RGC) , la prestació que és una revolució de la popular renda mínima d’inserció (RMI) i que està pensada perquè ningú hagi de viure per sota del llindar de la pobresa. Entre aquests 36.000 expedients –no vol dir que tots acabin amb una acceptació– n’hi ha per cobrar la RGC, però també altres que són complements a pensions o prestacions d’atur que estan per sota dels 564 euros de la nova prestació que es va posar en marxa el 15 de setembre passat .

Fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Ciutadania van explicar ahir que el balanç oficial de l’evolució de la renda garantida es farà una mica més endavant, però algunes dades es van exposar en una reunió amb les entitats que formaran part de la futura comissió de control de la RGC. Hi haurà entitats socials, sindicats i entitats municipalistes. La creació de la comissió, però, ha de passar per un acord de govern. Els que no eren a la reunió d’ahir van ser els membres de la comissió promotora de la renda garantida, que van fer arribar una queixa al Departament.

Un 70% dels expedients en tràmit en aquests quatre primers mesos són de les comarques de Barcelona; un 12%, de les de Girona; un 5%, de les tarragonines, i un 4%, de les lleidatanes. Quant a distribució per gènere, un 58% de sol·licituds són de dones. En la majoria dels casos (84%) hi ha disposició a seguir un pla d’inserció laboral o social.

Dades oficials a 11 de gener indicaven que s’havien resolt 3.000 casos, en 600 dels quals hi havia dret a cobrar la RGC. 26.000 persones ja l’estan cobrant perquè eren antics receptors de la RMI. Precisament l’alt índex de denegacions és un dels temes que es van parlar ahir en la reunió i les entitats van demanar que s’analitzin bé els motius per, si cal, millorar el procés de sol·licitud. El 25 de gener s’havien concedit 76.372 cites prèvies, de les quals prop de 55.000 ja s’han fet. Hi ha hagut 245.000 visites al web i 102.000 trucades per demanar informació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia