Ciutats amb gust de xató

La Ruta del Xató és una proposta de turisme gastronòmic que ens dóna a conèixer nou localitats de les comarques de l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf

Vilanova i la Geltrú obria a finals de novembre la temporada gastronòmica amb el Festival del Xató i la cuina d'hivern i Sitges estrenava el menú de xató –una oferta que mantindrà fins a l'abril–. Aquest diumenge hi ha xatonada popular a Cubelles, com ja n'hi va haver al Vendrell (7 de febrer) i Vilafranca del Penedès (24 de gener). Per al març resten pendents xatonades populars a Calafell (dia 7), Canyelles (dia 14), Cunit (dia 27) i Sant Pere de Ribes (dia 28). En total, nou municipis conformen la Ruta del Xató, una proposta de turisme gastronòmic de les comarques de l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf.

Més enllà dels 23 quilòmetres de platges, força sovintejades a l'estiu, la zona promociona també a l'hivern tota la seva riquesa: l'enoturisme, l'arquitectura, la música, també el mar, la cultura i la gastronomia gràcies a un dels plats autòctons més reconeguts, el xató, En total, 85 restaurants estan adherits a la ruta, cosa que permet al visitant assaborir aquesta amanida i afirmar, sens dubte, que el secret està en la salsa.

Però, a més, el territori concentra la major part de producció de vi i cava de Catalunya –DO Penedès i DO Cava–. Només caldrà donar una ullada per admirar-nos de la gran extensió de vinyes i si volem aprofundir-hi més, podem visitar qualsevol dels cellers que ressegueixen la zona. Sens dubte, per descobrir la ruta del xató es necessita molt més que un cap de setmana. Només pel que fa a la natura, al territori del xató hi ha tres grans parcs naturals, amb espècies i paisatges ben diferents: el del Garraf, el del Foix i el d'Olèrdola.

Els amants de l'arquitectura descobriran construccions de totes les èpoques, des de sediments prehistòrics fins a testimonis del modernisme i dels indians, sense oblidar l'arquitectura medieval, el gòtic i el romànic. A més, el territori ha estat testimoni de la vida de reconeguts artistes, com ara Santiago Rusiñol, Pau Casals, o el cubellenc Charlie Rivel.

Aromes del Mediterrani

Per poblacions, cadascuna d'elles ha sabut combinar l'excel·lència gastronòmica amb l'aroma del Mediterrani. Vilanova i la Geltrú, la capital del Garraf, és un reflex del potencial turístic de la zona: un potent centre urbà comercial a cel obert; una programació estable als museus, els cicles musicals i un patrimoni històric i cultural que ens retorna al romanticisme. La casa Papiol, la Rambla, la biblioteca Museu Víctor Balaguer o el Museu del Ferrocarril són alguns punts de referència.

A tocar, un dels municipis catalans amb més projecció internacional –gràcies al seu paisatge i una intensa vida cultural–. Sitges és molt més que sol, platges i festes. El seu nucli històric reuneix alguns dels museus més prestigiosos del país, com ara el Cau Ferrat, casa estudi de Santiago Rusiñol.

A més dels set quilòmetres de platja de sorra fina, el Vendrell –capital del Baix Penedès– ha donat noms il·lustres del món de l'art que han deixat la seva empremta a la vila: la Casa Museu Àngel Guimerà, la Casa Nadiua de Pau Casals o el Museu Pau Casals.

Vilafranca –capital de l'Alt Penedès–, amb més de trenta mil habitants, és una de les ciutats mitjanes més importants de Catalunya. A més de la ruta del xató, la ciutat proposa altres dreceres: un recorregut modernista –centrat en l'arquitectura de Santiago Güell i Eugeni Campllonch– o una ruta del vi i del cava.

Tornar a l'edat mitjana és possible a Sant Pere de Ribes. El conjunt medieval de Sota-ribes és un dels racons de la història que conserva aquest municipi. Calafell, Cunit, Canyelles i Cubelles completen una ruta que permet assaborir tots els gustos del xató. Sense presses.

PER ARRIBAR-HI

Per l'AP-7, hi ha sortides a Vilanova i la Geltrú i Sitges(29) i Vilafranca del Penedès (28).

Xatonada popular a Cubelles

M.J.R.

Diumenge, Cubelles celebra la novena edició de la xatonada popular. Els actes començaran a les onze del matí, amb la celebració del concurs de mestres xatonaires (també en categoria infantil). Una hora després, el jurat qualificador començarà el tast dels plats participants i emetrà un veredicte que es coneixerà a la una del migdia, al mateix escenari de la plaça del Castell. Tot el matí estarà amenitzat per la companyia teatral Govern de Catalunya, que ja ha participat edicions anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona