Societat

El papa Francesc escapça l’Església xilena per haver encobert casos de pedofília

Els 34 bisbes posen els seus càrrecs a disposició del pontífex

Les renúncies són un tomb en l’actitud del Vaticà, que sempre havia tapat els abusos sexuals

En un fet sense precedents en la història moderna del Vaticà, els 34 bisbes de Xile han posat els seus càrrecs pastorals a disposició del papa Francesc. El terratrèmol polític és la conseqüència de l’encobriment de greus casos d’abusos sexuals de menors dins l’Església del país sud-americà. Significa també un dràstic tomb en la posició del pontífex, que ha passat d’acusar de “mentideres” les víctimes d’abús a considerar-les testimonis d’un dels majors escàndols de pedofília. Francesc decidirà ara quines renuncies accepta i quines no, un procés que pot durar mesos. La llista d’expulsats assenyalarà la responsabilitat dels implicats en els fets.

Els bisbes van difondre un text en què aclareixen que la seva renuncia és “perquè [Francesc] lliurement decideixi respecte de cadascun de nosaltres”. Entre els 34 bisbes hi ha Juan Barros, el nom que ha posat el papa davant la seva pitjor crisi amb la comunitat catòlica de l’Amèrica del Sud. Barros està acusat d’encobrir els delictes sexuals de Fernando Karadima, un sacerdot condemnat el 2011 per abusos prolongats a adolescents de classe mitjana acomodada i de famílies tradicionals de Santiago.

La visita a Santiago

La bomba va esclatar quan Francesc va decidir nomenar Barros bisbe d’Osorno i desenes de víctimes silenciades durant anys per l’Església van decidir fer escoltar la seva veu. L’escàndol va enterbolir la gira que el pontífex va fer a Xile el gener passat.

Aquell viatge va ser un abans i un després. Francesc va dir públicament que no hi havia proves contra Barros, va refusar de rebre les víctimes i fins i tot va dir que havien mentit en les seves declaracions. Però es va penedir només pujar a l’avió de retorn a Roma. Aleshores va encarregar al maltès Charles Scicluna, màxim expert en pedofília del Vaticà, que anés a Santiago per elaborar un informe. Les conclusions de Scicluna, resumides en 2.300 pàgines, van ser demolidores: no només va confirmar els casos d’abús, sinó que va advertir que a alguns religiosos expulsats de la seva orde per conductes immorals els van ser confiats càrrecs amb contacte quotidià i directe amb menors d’edat.

Francesc primer va convidar les víctimes al Vaticà i va complir a l’abril amb la trobada rebutjada a Xile i entre dimarts i dijous passat es va reunir amb els bisbes xilens, als quals va mostrar l’informe del maltès amb tota la cruesa possible. Juan Carlos Cruz, una de les víctimes més emblemàtiques de Karadima, va reaccionar immediatament a la renuncia massiva de bisbes i en el seu compte a la xarxa social Twitter no va amagar la seva satisfacció: “Tots els bisbes xilens han renunciat. Inèdit i bé. Això canvia les coses per sempre.”

LES FRASES

Gràcies a les víctimes, per la seva perseverança i la seva valentia. Implorem el seu perdó
Bisbes xilens
carta de renúncia
Això [la renuncia dels bisbes] canvia les coses per sempre
Juan Carlos Cruz
víctima del sacerdot Fernando Karadima


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona