Salut

L’Institut de Recerca del Sant Pau s’impulsarà amb el nou espai

L’entitat estrena un edifici que potenciarà la interacció dels investigadors, fins ara dispersats

La construcció fa de transició entre el recinte modernista i el nou hospital

Finalment, junts. Els investigadors de l’Institut de Recerca de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau disposaran a partir de demà, quan s’inauguri, d’un edifici propi per concentrar-hi l’activitat científica. Fins ara, els més de cinquanta grups de recerca ocupaven diferents espais disseminats per les instal·lacions del centre hospitalari. En aquesta nova etapa, doncs, s’espera que la major interacció entre ells faci millorar encara més la qualitat de les investigacions.

La nova seu es troba al carrer de Sant Quintí 75, entre la modernista Casa de la Convalescència i el nou hospital, i justament destaca per una arquitectura que vol fer de nexe o transició entre tots dos espais. A l’exterior, destaca una gelosia translúcida de ceràmica que canvia d’aparença constantment al llarg de tot el dia, tant des de l’exterior com des de l’interior. Aquesta coberta s’ha fet amb més de 45.000 peces ceràmiques que per la cara exterior tenen el color de les façanes de l’edifici històric. L’interior, en canvi, té un acabat vitrificat amb els mateixos colors de les peces originals de les cúpules modernistes.

Les peces de la gelosia, a més, tenen una pestanya amb un cert angle que varia en funció de l’orientació de la façana i que té una doble funció: d’una banda protegeix de la irradiació solar i, de l’altra, dona un punt de policromia a l’edifici si s’observa des de l’angle correcte. Aquesta cortina ceràmica permet l’entrada de llum als espais que ocuparan els investigadors i, a la vegada, en preserva la intimitat respecte als vianants o als veïns dels edificis propers.

La nova seu de l’Institut de Recerca del Sant Pau disposa de 9.700 m² repartits entre la planta baixa, tres pisos i dos soterranis. A nivell de carrer, té un gran porxo que obre un nou accés al recinte de Sant Pau. “Ens hi vam posar el 2011, en temps molt difícils, amb els objectius de fer un edifici molt funcional, flexible, gens ostentós, econòmic i, a la vegada, singular”, explica Agustí Grau, director de l’àrea d’infraestructures, obres i serveis de la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Aquesta entitat s’haurà de fer càrrec del pagament dels 15,5 milions d’euros que ha costat la construcció, feta amb obra seca i materials reciclables, i que té una alta eficiència energètica: la coberta permet un estalvi d’entre un 20 i un 30% en climatització.

LA XIFRA

45.000
peces
de ceràmica componen la pell de l’edifici, que l’aïlla tèrmicament i el relaciona amb l’entorn.

Més interacció, proves i facilitat per atreure talent

L’Institut de Recerca del Sant Pautindrà uns 340 treballadors fixos, però també hi passaran molts més doctors de l’hospital que fan recerca. Els espais i recursos de cada grup dependran dels resultats i es valoraran cada quatre anys. El director científic de l’institut, Jaume Kulisevsky, espera que hi hagi un nou salt qualitatiu. D’una banda, perquè els investigadors disposaran de més facilitats, però també perquè ara, concentrats en un únic lloc, els 52 grups podran cooperar amb visions diferents per resoldre problemes comuns. A més, compartiran espai amb el Centre d’Investigació del Medicament, que també creixerà amb una unitat de proves de fase 1 en oncohematologia. A més, tenir una seu pròpia i moderna facilitarà l’atracció de talent investigador que fins ara es resistia per falta d’infraestructura. “Ara serem més competitius per resoldre les preguntes que sorgeixen a la capçalera dels malalts”, diu Kulisevsky.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES