Salut

Sanitat s’obre al comerç de la píndola preventiva del VIH

El Congrés avala per unanimitat la iniciativa del PDeCAT de dur la PrEP al sistema públic

L’efectivitat és del 90%

El Ministeri de Sanitat de María Luisa Carcedo té el mandat parlamentari de comercialitzar la píndola preventiva del VIH, que es coneix com a PrEP, sigla en anglès del fàrmac que s’anomena profilaxi preexposició i que té una efectivitat que supera el 90% a l’hora d’evitar el contagi de la sida quan es tenen relacions sexuals sense protecció. Davant l’actual situació en què un miler de persones a l’Estat prenen el fàrmac al marge de la llei, el Congrés ha aprovat aquesta setmana per unanimitat –és a dir, també amb el vot a favor del PSOE– una proposició no de llei del PDeCAT perquè la píndola preventiva estigui “garantida” en la sanitat pública.

Vet a la distribució

La iniciativa l’ha defensat en la comissió de Sanitat del Congrés el diputat del PDeCAT Sergi Miquel, que ha denunciat que “no té cap sentit que el ministeri bloquegi la distribució de la PrEP” quan és “un dels medicaments de prevenció del VIH més efectius” i “cada dia s’infecten al món més de 5.000 persones”. “No podem esperar més”, va advertir Miquel. El diputat del PDeCAT va contrastar la “iniquitat” a l’Estat espanyol, on hi ha un miler de persones prenent el fàrmac perquè l’adquireixen en centres privats o pel mercat negre a través d’internet, amb l’entorn europeu més proper, on països com ara França i Bèlgica ja l’han incorporat al sistema sanitari. La Comissió Europea, de fet, va aprovar el setembre del 2016 l’ús del fàrmac Truvada, comprimit que combina els antiretrovirals tenofovir i emtricitabina, per prendre’l un cop al dia com a PrEP, però en deixava la implementació al criteri de cada estat membre.

Informar-ne els perfils de risc

Gràcies a la transacció amb tots els grups del Congrés a partir del text inicial del PDeCAT, la cambra baixa envia al Ministeri de Sanitat el mandat d’autoritzar l’ús de la PrEP a Espanya d’acord amb les recomanacions de l’Agència Europea del Medicament i introduir-la entre les estratègies de prevenció de la transmissió del VIH, facilitar la informació i els consells sanitaris a aquells que tenen més risc de contraure el VIH i en poden ser beneficiaris, i avançar en l’actualització de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salud mitjançant la inclusió d’aquesta píndola.

Qui es disposa a recollir el guant és la secretària del pla estatal sobre la sida, Julia del Amo, que des del seu nomenament a l’octubre ha expressat el compromís de distribuir a les farmàcies la PrEP, un fàrmac que ajudaria a combatre les infeccions que sobretot es donen entre homes joves. Segons GeSIDA, entre 130.000 i 160.000 persones viuen amb el VIH a l’Estat.

Un camí obert als EUA des del 2012

Quatre anys abans de l’aval de la Comissió Europea, l’antiretroviral Truvada –ara el més prescrit a Europa– va ser aprovat el juliol del 2012 als Estats Units per l’Administració d’Aliments i Fàrmacs (FDA). Gràcies als assajos iPrEx i Partners PrEP, es va provar que el fàrmac tenia un 50% d’eficàcia en homes que tenien sexe amb homes i transsexuals i que, si era d’ús diari, superava el 90%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona