Salut

Intervenció pionera contra el pitjor càncer de pàncrees

Metges del Vall d’Hebron hi introdueixen una agulla i apliquen radiofreqüència per cremar les cèl·lules d’un tumor que fins ara no hi havia manera d’operar

Ara se n’estudia l’eficàcia com a tractament

Un equip de cirurgians de l’hospital Vall d’Hebron ha operat per primera vegada a l’Estat pacients amb adenocarcinoma de pàncrees localment avançat –un dels càncers de pitjor pronòstic i que fins ara no es podia intervenir quirúrgicament– mitjançant una tècnica pionera que consisteix a punxar el tumor amb una agulla i abrasar-lo amb calor fins a destruir les cèl·lules. Fins al moment s’han intervingut tres pacients que ja només es podien tractar amb quimioteràpia pal·liativa i ara se n’observa l’evolució per estudiar clínicament si aquesta tècnica de radiofreqüència intraoperatòria ofereix una esperança de vida superior a la dels mètodes tradicionals.

Tot i que la radiofreqüència s’utilitza per tractar altres tipus de càncers, en el de pàncrees no s’havia provat perquè es considerava que irradiar calor tenia molt risc a causa de la localització del tumor. El pàncrees està envoltat de venes i artèries majors de l’organisme i pel duodè, i això mateix impossibilita les operacions convencionals. “Hem trencat aquesta barrera i hem demostrat que es pot practicar amb seguretat”, explica la doctora Elizabeth Pando, del servei de cirurgia hepatobiliopancreàtica i trasplantaments i investigadora del grup de trasplantaments digestius del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El cap d’aquests dos grups, el doctor Ramón Charco, recorda que els adenocarcinomes estan amagats a l’estroma, una xarxa de cèl·lules que protegeix i nodreix les cèl·lules tumorals i que provoca que tractaments com la quimioteràpia o la immunoteràpia no resultin efectius. “La inserció de l’agulla trenca l’escut i permet que apliquem temperatures de fins a 80 graus directament a la zona tumoral. Aquestes temperatures tan elevades abrasen literalment el tumor i causen la mort cel·lular. Aquest procés també facilita l’exposició de components tumorals perquè les cèl·lules immunològiques els ataquin”, explica el metge.

L’estudi sobre la viabilitat d’aquesta operació ha rebut l’impuls de la Fundació Bancària La Caixa i seguirà en curs fins al 2021, quan se’n publicaran els resultats. “Si es confirma que aquesta teràpia és eficaç, tindrem una tècnica que millorarà el pronòstic d’aquest tumor tan maligne”, assenyala Charco, que, tot i aquesta finestra d’esperança, es mostra molt prudent. El càncer de pàncrees és la tercera causa de mort per neoplàsia a tot el món i es preveu que el 2019 serà la segona causa de mort per càncer. A Catalunya, es detecten entre 1.200 i 1.300 càncers de pàncrees a l’any i un 40% no es poden operar i, per tant, es podrien sotmetre a aquesta cirurgia.

LA XIFRA

80
graus
és la temperatura que s’aplica mitjançant una agulla al tumor, protegint l’entorn amb refrigeració.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós