Salut

Un tractament evita que el fetge gras derivi en càncer

L’Idibaps demostra en animals que els fàrmacs contra l’acumulació de plaquetes prevenen la malaltia

S’obre la porta a l’opció que substitueixen els antiinflamatoris per tractar l’esteatohepatitis

Investigadors de l’Idibaps proposen en un article a Nature Medicine un canvi de paradigma en l’abordatge de l’esteatohepatitis, el grau més avançat de fetge gras no alcohòlic. Fins ara, es creia que l’acumulació de greix al fetge i la seva inflamació era el procés clau de la malaltia, però en un estudi internacional amb animals han demostrat que, en realitat, el desencadenant és l’acumulació excessiva de plaquetes en aquest òrgan. Utilitzant ratolins, també han pogut comprovar que la inhibició de les plaquetes amb un fàrmac específic evita l’aparició del càncer.

Com si d’una cadena es tractés, l’augment de l’obesitat i la diabetis en la societat occidental ha fet créixer l’incidència del fetge gras. Es calcula que un 25% de la població té aquesta acumulació excessiva, que en un terç dels malalts arriba a provocar la inflamació pròpia de l’esteatohepatitis. Alhora, aquest grau més elevat del fetge gras pot acabar evolucionant cap a carcinoma hepatocelular, que és el responsable d’un 90% dels càncers primaris de fetge.

El doctor Josep Maria Llovet, cap del grup de recerca translacional en oncologia hepàtica de l’Idibaps, sosté que la descoberta sobre el desencadenant de l’esteatohepatitis “suposa un canvi de paradigma” que els permet “plantejar el tractament amb un antiagregant selectiu de plaquetes com a estratègia per prevenir l’aparició del càncer de fetge i la cirrosi en els pacients que tenen aquesta malaltia”.

Els investigadors se centraran ara en la manera de traduir la descoberta en un tractament preventiu contra el càncer per als malalts d’esteatohepatitis i ja proposen una diana terapèutica selectiva, el receptor plaquetari GPIba. “Si es bloqueja té un efecte antiagregant i no es produeix l’activació inflamatòria del fetge”, explica la científica Roser Pinyol. Els investigadors, però, recorden que la prevenció primària és evitar l’obesitat, que afecta un terç de la població a Occident.

LA XIFRA

850.000
casos
nous de carcinoma hepatocelular es detecten cada any al món, és el càncer amb creixement més ràpid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia