Salut

Més de 10 milions de dades per analitzar com envellim

L’Idibgi ha fet un estudi mèdic exhaustiu a 1.030 gironins majors de 50 anys

El processament de tota la informació que s’ha recollit estarà enllestit el 2020

Un dels objectius és saber per què els gironins viuen més anys

Un estudi mèdic exhaustiu de 1.030 persones més grans de 50 anys de les comarques gironines fet per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha proporcionat un gran volum d’informació que, després de ser analitzada i processada, donarà lloc a més de 10 milions de dades. L’objectiu del projecte Imagenoma de l’Envelliment, en què s’emmarca l’estudi en qüestió, que es basa, en bona part, en les imatges corporals obtingudes per ressonància magnètica, és determinar diferents patrons o maneres d’envellir. I, un cop definits aquests models, dissenyar estratègies perquè l’envelliment sigui més saludable. “Fer-se gran no és cap malaltia, però pot haver-hi processos d’envelliment més saludables que altres. I la idea es trobar, en un futur, biomarcadors que ens permetin incidir en l’edat biològica, i no pas cronològica, de les persones”, va explicar ahir el doctor Josep Puig, radiòleg i líder del projecte, en la presentació dels resultats de la primera fase a CaixaForum Girona.

El fet que la població gironina sigui una de les més longeves del món va ser clau a l’hora de fer decidir l’Idibgi a agafar les regnes d’aquest projecte d’envergadura, que, entre altres coses, ajudarà també a revelar el perquè de la longevitat dels gironins. “Tenir més esperança de vida no sempre vol dir envellir millor, perquè hi ha moltes malalties cròniques associades. Un dels reptes als quals hem de fer front és justament com es pot posar qualitat de vida als anys”, va exposar el director de l’Idibgi, el doctor Jordi Barretina. En aquest sentit, la idea amb què es treballa és que el coneixement que es generarà amb l’encreuament d’aquestes dades ajudi els responsables polítics en la presa de decisions sobre el tipus d’atenció sanitària més adequada per a la gent gran així com la inversió que es requereix.

El doctor Salvador Pedraza, cap del grup de recerca en imatge mèdica de l’Idibgi, va destacar que en aquest projecte hi participa un equip de trenta investigadors, experts tots ells en diferents disciplines, la qual cosa garanteix un enfocament interdisciplinari. Són professionals de l’Idibgi, de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) i de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Un altre dels aspectes que es van subratllar ahir és que el desenvolupament d’aquest primera fase de l’Imagenoma de l’Envelliment no hauria estat possible sense una col·laboració publicoprivada, amb què s’ha aconseguir reunir el milió d’euros necessaris per tirar-lo endavant. L’Idibgi ha rebut per a aquest projecte ajuts públics del Departament de Salut de la Generalitat; la cessió d’un equip de ressonància magnètica mòbil i un equip d’ultrasons per part de Canon Medical Systems; fons d’empreses com ara Olea Medical, i donacions d’institucions privades, com ara l’Obra Social La Caixa, a més de la cessió d’espais per part d’Euses.

LES XIFRES

30
per cent
de les persones que han participat en l’estudi tenen obesitat, una malaltia associada a l’envelliment.
9
tumors
s’han detectat de manera precoç en la primera fase de l’estudi. N’hi ha tres de bufeta i sis de cerebrals.

S’han detectat malalties en 46 participants

Una de les primeres conseqüències d’aquest estudi ha estat la detecció precoç de malalties en 46 dels voluntaris. Segons va explicar ahir el doctor Puig, la major part de les malalties detectades són de caràcter banal i no han suposat la derivació de la persona al circuit hospitalari. Però a alguns dels participants se’ls va detectar un tumor en una fase molt inicial. Concretament, s’han diagnosticat tres tumors de bufeta i sis tumors cerebrals. D’aquests últims, dos són malignes. Tots aquests casos sí que van ser derivats a l’especialista. D’altra banda, una de les observacions que s’han fet en la primera fase del projecte ha estat que un 30% dels casos de la mostra tenen obesitat, una de les malalties cròniques associades a l’envelliment. “L’envelliment és un procés d’inflamació crònica”, va indicar el doctor Puig. L’examen mèdic que s’ha fet als 1.030 gironins s’ha centrat en l’obtenció d’imatge corporal integral mitjançant ressonància magnètica, una eina que, segons els investigadors, és ideal per a l’estudi de les diferents parts de l’organisme (cervell, columna vertebral, cor, abdomen, grans vasos com l’aorta, teixit gras i grups musculars). També s’han recollit dades antropomètriques i biològiques, com ara el pes, l’alçada i la pressió arterial. Se’ls ha preguntat per la dieta i el grau d’activitat física i se’ls ha fet un electrocardiograma, una ecografia de l’artèria caròtide, una anàlisi de sang i d’orina, i s’ha analitzat la microbiota intestinal. A més, se’ls han fet diversos tests neuropsicològics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES