Salut

Creix un 7% anual el nombre de viatgers al servei de vacunes

L’increment es manté sostingut en el temps des de fa sis anys

El 72% dels usuaris de la unitat de salut internacional de Salt són persones que viatgen per plaer

LES XIFRES

3.454
persones
s’han visitat aquest primer semestre a la unitat de Salt, un 12% més que els primers sis mesos del 2018
100
casos
de xarampió s’han notificat aquest any a Catalunya. Hi ha brots a Romania, Ucraïna i Tunísia
59
consultes
a la tornada del viatge es van registrar l’any passat al servei de l’hospital Santa Caterina
Es desaconsella viatjar al Congo per l’epidèmia del virus de l’Ebola

Des de l’any 2014, la unitat de salut internacional de l’hospital Santa Caterina de Salt ha registrat un increment anual de prop del 7%, sobretot d’usuaris que viatgen per plaer, que actualment ja representen el 72%. L’entrada en una fase d’una certa recuperació econòmica i una major conscienciació de la població expliquen aquest increment. L’any 2017, per aquesta unitat hi van passar 6.610 persones i el 2018, 465 més, fins a arribar a les 7.081 (un 7% més). Els primers sis mesos d’aquest any, el nombre d’usuaris ha estat de 3.454, cosa que representa un augment del 12,4% respecte del mateix període del 2018. De gener a maig, la mitjana de consultes (viatgers) mensual és de 450 i de juny a octubre, de 800. Després del viatger per plaer, el segon grup d’usuaris és, amb un 20%, els de persones, majoritàriament d’origen immigrant, que es desplacen per visitar la família al país d’origen. En tercer lloc hi ha les persones que viatgen per feina (6%) i en darrer lloc, amb un 2%, els cooperants. Les principals destinacions dels usuaris de la unitat que viatgen per plaer són, del continent africà, Kènia, Tanzània, Namíbia i Sud-àfrica; d’Àsia, Tailàndia, Cambodja, el Vietnam i Indonèsia; i d’Amèrica, el Perú, Colòmbia, el Brasil i Cuba. Els desplaçaments per veure la família són, d’una banda, a Gàmbia, el Senegal, Mali, Ghana i Nigèria, i de l’altra, a Hondures, Bolívia i l’Equador.

Brots del 2019
Una de les funcions més rellevants de la unitat de salut internacional de Salt és informar els usuaris dels brots infecciosos declarats en alguns països per tal de conscienciar els viatgers de la importància de vacunar-se o fins i tot, en algun cas, de dissuadir-los d’anar a aquella destinació, com seria el cas de la República Demòcrata del Congo, on el brot de l’Ebola ha causat més de 1.700 morts des de l’agost de l’any passat. L’OMS ha declarat la situació d’emergència de salut pública d’interès internacional. Abans de viatjar a Romania, Ucraïna i Tunísia, s’informa els usuaris de l’existència de brots de xarampió. En aquests casos, s’administra la vacuna als que no han passat la malaltia i no tenen les dosis actualitzades. Cal tenir compte que aquest any a Catalunya s’han confirmat un centenar de casos de xarampió, tots importats o relacionats amb un cas importat. D’altra banda, per evitar contagiar-se del dengue –amb brots a les Filipines, Laos, Malàisia, Tailàndia, el Vietnam, Hondures, el Carib, Colòmbia, Costa Rica, la República Dominicana, Veneçuela i l’illa de la Reunió–, es recomana l’ús de repel·lents de mosquits. La poliomielitis està en fase de brot a Nigèria, el Pakistan, Nepal i Síria. Tot i que és una vacuna que es posa als nens de petits, es recomana als viatgers administrar-se’n una dosi de reforç si es viatja a un país endèmic.

“Els centres de vacunació estan força saturats”

Marc Soler i la seva filla de 7 anys, que viuen a Cabrils (Maresme), han pogut aprofitar l’anul·lació d’una visita a la unitat de salut internacional de Salt per venir a vacunar-se, ja que els centres de Barcelona estan saturats. “Fa una setmana i mitja que vam comprar el vol per anar a Malàisia per fer-hi una estada de 16 dies. Mirant per internet vam veure algunes recomanacions en matèria de salut i també que el carnet de vacunes no el teníem actualitzat. Vam estar buscant i ens vam trobar que tots els centres estan força saturats”, explica Soler. “La nena estava fent el casal d’estiu i hem vingut corrent a vacunar-nos els dos contra el tifus”, explica el pare de l’Alba, que assegura que sempre, abans de fer qualsevol viatge, s’informa bé per no córrer riscos, però aleshores es troba que, si vol seguir els consells, els centres de vacunacions estan plens. “Tothom vol viatjar en la mateixa època i els centres estan saturats; i a sobre la part privada, les mútues, no cobreix aquest servei. Potser hi ha un pèl d’inconsciència en agafar primer el vol i després assabentar-te de les vacunes, però amb quinze dies d’antelació hauria d’haver-hi prou temps per a la vacunació”, raona.

El cas d’aquest pare amb la seva filla no és excepcional: ja fa temps que la unitat de Salt registra un augment important del nombre de viatgers residents a les comarques de Barcelona i dona sortida, especialment en aquesta època, a les llistes d’espera que es formen als centres de vacunació de fora de la demarcació de Girona.

De maig a setembre, obert també a les tardes

N.A

Per tal de donar resposta a la demanda creixent de consultes, tant de residents de Girona com de fora de les comarques gironines, la unitat de salut internacional de Salt ha ampliat l’horari d’atenció i entre el 15 de maig i el 30 de setembre presta servei a les tardes. Altres mesures que s’han pres per a la millora de la cobertura ha estat reforçar el personal d’infermeria als matins i obrir una agenda específica per a visites urgents (per al mateix dia, sense cita prèvia). El cap de la unitat, el doctor Ramon Dalmau, indica que els mesos d’estiu diàriament s’atenen una mitjana de vuit casos urgents i quatre més que venen derivats de Barcelona.

Una de les línies en què s’ha començat a treballar de manera més intensa en els darrers anys és en la promoció de la consulta postviatge. L’any passat, de les 3.072 visites que es van fer de gener a juny, es van registrar 59 consultes d’aquestes característiques. De fet, aquest gener es va posar en marxa una unitat específica per al tractament de les malalties importades d’altres països. Cada any es detecten a la regió sanitària de Girona uns 250 casos de malalties importades, que inclouen des de patologies freqüents (diarrees del viatger, infeccions gastrointestinals, parasitosis intestinals i parasitosis dèrmiques) fins a casos d’arbovirosis, malalties produïdes per la infecció d’un virus transmès per la picada d’artròpodes, com ara el virus del chikungunya, del Zika o del dengue.

Una altra malaltia importada freqüent és el paludisme o la malària. L’any 2017 es van diagnosticar a la demarcació 31 casos de paludisme en persones que havien viatjat a països de l’Àfrica subsahariana, on el paludisme és endèmic. En tots els casos, els malalts van evolucionar correctament i es van curar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona