Salut

Banyoles, contra l’esclerosi múltiple

Prop de 1.800 persones compren dorsals en la segona volta solidària a l’estany per pal·liar la malaltia

Volen fer didàctica sobre els símptomes

La segona edició de FEM la Volta a l’Estany de Banyoles, una marxa solidària contra l’esclerosi múltiple, va aplegar ahir centenars de persones al parc de la Draga. La intenció era recaptar fons per lluitar contra la malaltia neurodegenerativa i sensibilitzar la població, i la comarca va tornar a respondre, amb 1.770 dorsals venuts –a 5 euros cada un. El resultat: prop de 9.000 euros que superen la resposta de la primera convocatòria, en què ja havien mobilitzat 1.620 persones.

L’esdeveniment, que coincidia amb altres activitats lúdiques del Dia de l’Estany, té el suport de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), però va ser idea d’una banyolina de 47 anys diagnosticada ara en fa dos, Mercè Torres. A peu de recorregut, Torres va destacar “el suport dels vuit germans, que s’hi han bolcat des del primer diagnòstic com si els hagués passat a ells”, però va agrair també la col·laboració de persones que tenen la malaltia arreu de Catalunya i comerços i entitats de Banyoles i el Pla de l’Estany.

Moltes persones no van completar el recorregut, de poc més de 6 quilòmetres, però van adquirir el dorsal. I entre les associacions que hi van col·laborar, per exemple, la protectora d’animals va passejar alguns dels gossos que cuida pel recorregut per mirar de trobar-los una família d’adopció.

La coordinadora de campanyes de la FEM, Mercè Sancho, va explicar que volen fer pedagogia “contra la invisibilitat” dels símptomes que tenen els malalts: el dolor, la fatiga crònica, els problemes cognitius i la necessitat d’anar sovint al lavabo, a banda dels més palesos, els problemes de motricitat a mesura que avança la malaltia. El desconeixement genera problemes en l’entorn laboral i social. Per als 9.000 diagnosticats a Catalunya –xifra que pot rondar els 11.000 si s’hi sumen pacients que només han presentat símptomes de manera puntual–, Torres hi va afegir que l’altra reivindicació és poder allargar la durada dels serveis terapèutics que la FEM, a través de la seva xarxa de centres, ofereix amb diferents teràpies i assessoraments. Entre els recursos que l’entitat presta, hi ha neurorehabilitació, fisioteràpia, logopèdia i neuropsicologia específiques. O una borsa de treball i suport per a la inserció o reinserció laboral de les persones diagnosticades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona