Salut

NÚRIA COLL

PERIODISTA I DIRECTORA DE LA REVISTA DIGITAL DE SALUT I ALIMENTACIÓ ETS EL QUE MENGES

“Menjar sa és car però val la pena fer l’esforç per evitar emmalaltir”

El campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra acollirà el 30 de novembre el Cómo Como Festival 2019, que vol ser un referent en la divulgació de l’alimentació sana.

La revista digital ‘Ets el que menges’ organitza per quart any el Cómo Como Festival. Quines novetats presenta aquesta edició?
En comptes de dos o tres dies com havíem fet fins ara, aquesta edició serà d’una sola jornada i enfocada a la gent més compromesa i conscienciada amb l’alimentació saludable. Hem triat un nou emplaçament, el campus de la Ciutadella de la UPF, on el públic podrà descobrir un mercat de quaranta productors que estan fent coses molt noves i de molta qualitat i, sobretot, assistir a una gran quantitat de ponències d’especialistes com el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, la consultora de criança Míriam Tirado, el nutricionista esportiu Sergio Espinar, el dietista-nutricionista Marc Vergés, la periodista i activista Esther Vivas, la nutricionista Paloma Quintana, la coach nutricional Arantxa Areta i la directora de l’Institut Macrobiòtic Nishime, Nerea Zorokiain. A part de les ponències que són de pagament i es poden adquirir les entrades al nostre lloc web, hi haurà una cinquantena d’activitats gairebé totes gratuïtes: xerrades sobre alimentació i benestar, sessions de mindfulness, ioga per a adults i per a nens, etc.
Quina assistència de públic preveuen?
En la darrera edició vam tenir 30.000 visitants, i ara, amb el canvi de format, n’esperem uns 3.000. És un canvi radical, però creiem que amb el nou format fusionem l’oci i el coneixement més que mai. Això ens fa únics com a festival perquè les altres fires gastronòmiques posen molt el focus en el menjar, i nosaltres, en les xerrades. El canvi de format no vol dir que serà un congrés per a professionals, sinó per a un públic molt interessat a aprendre coses noves sobre l’alimentació saludable.
Mengem malament?
Jo crec que hauríem de menjar molt millor, però també és veritat que hi ha un segment de la societat molt conscienciat i compromès, que està fent les coses molt bé. Fa vint anys no era així. M’agrada posar l’exemple del tabac: hi ha gent que continua fumant molt, però n’hi ha que es va adonar que fumar és perjudicial. En tot cas és veritat que en general la gent no menja gaire bé i la indústria tampoc ho posa fàcil. Estem envoltats de temptacions i moltes persones van a comprar a la gran distribució. Sense consumir aliments frescos i de temporada i sense tenir coneixements és difícil comprar bé.
És complicada la cuina sana a casa?
Quasi tothom té a l’abast informar-se, però hi ha qui no ho considera prioritari i no es posa al dia i també hi ha qui fa una compra ràpida i deixa que el supermercat decideixi per ells. Convé no despistar-se perquè la indústria té un gran poder publicitari i és un lobby brutal.
Quines recomanacions faria a un consumidor des del punt de vista de l’alimentació sana?
Recomano que la gent vagi al comerç de proximitat, que compri ecològic i que mengi producte fresc. En definitiva, que compri el que es comprava abans a plaça: peix, ous, llegums, fruita i verdura. I ja està. Res de processats ni ultraprocessats.
Ens hem acostumat a menjar de tot durant tot l’any...
És un error. Menjar de temporada és essencial. No només per la salut sinó també per l’emergència climàtica. Som un país superric en fruita i verdura, i no té cap sentit portar, posem per cas, tomàquets de l’altra punta del món. O importar maduixes i no consumir les del Maresme. Jo compro una cistella a una cooperativa i sé que la fruita i la verdura que em porten cada setmana a casa és el que dona la terra en aquest moment i té el bon punt de maduresa. Res a veure en gust i qualitat amb els productes que arriben de ves a saber on i que han passat temps en cambres frigorífiques.
L’alimentació sana és cara?
Menjar sa és car per al consumidor, però val la pena fer l’esforç econòmic per evitar moltes malalties. I no en culpo els pobres pagesos. Hi ha tants intermediaris que al final en surten maltractats els productors i els consumidors.
La revista digital ‘Ets el que menges’ va néixer el 2011. Com ha anat evolucionant?
Vam començar com un blog, i amb el temps ens hem convertit en la primera i única revista digital en català de salut i alimentació. Tenim 1.500 socis, 500.000 visites mensuals, una redacció amb quinze membres i un equip de col·laboradors externs. Els continguts estan dividits en dues branques: una culinària i l’altra centrada a ajudar a recuperar-nos de malalties molt comunes. El visitant hi trobarà moltes receptes, consells i cursos on-line fets per especialistes. Així mateix, hi ha una versió en castellà, una consulta presencial a Barcelona i també per Skipe a càrrec de deu nutricionistes, editem dues revistes en paper cada any i una agenda en format llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia