Salut

El Vall d’Hebron inicia les obres de remodelació

Desbloquejada la construcció del nou institut de recerca, que començarà a transformar el campus al setembre

La primera fase de l’esperada i fa temps anunciada remodelació del campus del Vall d’Hebron s’iniciarà al setembre, quan comencin les obres de construcció del nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El miler llarg d’investigadors que ara treballen disseminats per diferents instal·lacions del campus l’estrenaran el 2023, després que la Generalitat n’hagi desbloquejat la construcció gràcies a la concessió d’un préstec al centre d’investigació.

Es tractarà d’un edifici de 16.750 m² molt integrat en la muntanya i de concepció mediterrània situat on hi havia l’antiga bugaderia del centre hospitalari, que fa temps que és en desús. L’espai farà de nexe entre la zona universitària i l’hospitalària i serà el primer canvi que facilitarà l’ordenació del campus i la interconnexió dels barris propers. La resta de la transformació, que inclou superar la barrera de la ronda de Dalt, continua sense data prevista.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va remarcar ahir que amb aquestes noves instal·lacions els científics del VHIR “tindran més espai en unes instal·lacions dignes, perquè les actuals estan antiquades, i uns equipaments a l’altura del seu talent”.

Així doncs, la nova seu tindrà la darrera tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades, en particular en teràpia gènica i la nuclear. En aquest darrer sentit, es preveu disposar d’un nou ciclotró que permetrà el desenvolupament de noves eines de diagnòstic i de tractament basades en radioisòtops, una àrea de màxima expansió en l’àmbit internacional i de la qual el campus Vall d’Hebron ja és un referent en aquest moment.

Un salt qualitatiu

“Tot plegat servirà per construir la medicina del present i la del futur. Hem de fer un salt qualitatiu encara més important i apostar decididament per la medicina personalitzada i de precisió”, hi afegia el doctor Joan Comella, director del VHIR.

La construcció del nou VHIR serà la primera gran obra de la remodelació del campus hospitalari, projectada el 2017. El cost total s’enfilarà fins a gairebé 35 milions d’euros i s’ha pogut afrontar gràcies a un préstec de la Generalitat de 17,3 milions que el centre de recerca haurà de tornar en quinze anys. A banda, el VHIR hi destinarà 6,5 milions en fons propis, la mateixa quantitat procedent dels fons Feder i uns 4,5 més d’aportacions privades. El vicepresident del govern, Pere Aragonès, va remarcar que fins ara els préstecs interns de la Generalitat havien servit per atendre problemes o situacions d’emergència i que, per primer cop, es podran destinar a engegar un projecte nou “gràcies al treball rigorós i l’endreça de les finances”.

L’estudi d’arquitectura encarregat d’aquest projecte, BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach, ha dissenyat un edifici que buscarà la integració amb l’entorn, de manera que s’encastarà a la muntanya, tindrà un color similar a la pedra del terreny que ocuparà i tindrà una gran plaça a la teulada. D’aquesta manera, farà de frontissa entre la Universitat i l’hospital i començarà el procés d’ordenació del campus, de manera que sigui més alineat i permeti connectar els barris adjacents. Amb tot, també s’ha fet una reserva de sòl en previsió de futures expansions.

LA XIFRA

34,8
milions d’euros
costarà el nou institut de recerca: 31,5 es destinaran a la construcció i 3,3 a l’equipament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona