Salut

Nova tècnica per desobstruir l’estómac

Clínica Girona connecta l’estómac i el budell prim per via endoscòpica

Se’n beneficiaran 70 pacients a l’any

El digestòleg Ferran González Huix ha començat a aplicar, a Clínica Girona, un tipus d’intervenció innovadora per desobstruir la part alta de l’estómac, o duodè, i connectar aquest òrgan amb el budell prim sense necessitat d’intervenció quirúrgica. És la primera vegada que es fa servir aquesta tècnica –una gastrojejunostomia guiada per ecoendoscòpia– a la demarcació de Girona i una de les primeres que es fa a tot Catalunya, segons ha indicat el doctor González Huix.

El conegut digestòleg ha explicat que l’objectiu d’aquest tipus d’intervenció és aconseguir una drecera per al pas dels aliments que s’han ingerit i que no poden passar al budell prim quan hi ha obstruccions a la part alta de l’estómac, al duodè. En aquests casos, l’estrenyiment d’aquests òrgans no permet buidar l’estómac i provoca vòmits i intolerància alimentària. Així, aquest tipus d’intervenció està especialment indicat per a pacients que, a més de tenir una obstrucció que els impedeix buidar l’estómac, tenen un elevat risc en l’operació tradicional. Entren dins d’aquest perfil malalts oncològics i també pacients amb inflamacions per úlceres duodenals o malalties pancreàtiques que comprimeixen el duodè. Segons va indicar, a la regió sanitària de Girona se’n podran beneficiar entre 50 i 70 pacients a l’any. “Aquesta tècnica pot substituir les cirurgies d’unió d’aquests òrgans que obliguen a una anestèsia general, l’ingrés hospitalari durant diversos dies, ocasionalment ingrés a la unitat de cures intensives (UCI) en el postoperatori i que poden tenir risc, especialment en persones d’edat avançada amb malalties associades”, ha explicat l’especialista. El primer pacient que va ser intervingut amb aquesta tècnica va fer una dieta completa passades 24 hores. I en 48 hores va ser donat d’alta.

Noves pròtesis

La gastrojejunostomia endoscòpica és possible gracies a la recent disponibilitat d’uns nous tipus de pròtesis (Stent) que permeten ajuntar aquests òrgans i comunicar-los entre si. Aquest tipus de pròtesi s’anomena pròtesi d’aposició luminal (PAL) i la més coneguda o utilitzada és la pròtesi Hot Axios, que comercialitza Boston Scientific. La metodologia que es fa servir per dur a terme aquesta tècnica és la ultrasonografia o ecografia endoscòpica (USE). És un endoscopi especialitzat que dona una imatge interna de l’estómac i, a més, porta un transductor d’ecografia a l’extrem distal. Aquest aparell s’introdueix a través de la boca fins a l’estómac i, un cop allà, per imatge ecogràfica, es busca el budell prim més proper a l’estómac i que estigui situat més enllà del pas estret que impossibilita la ingesta dels aliments. Després d’identificar aquest segment de budell prim i d’omplir-lo de líquid (aigua, contrast i un colorant), es punciona amb un catèter que porta un sistema d’electrocoagulació (per aconseguir la punció i accés) i transporta el mateix Stent replegat al seu interior. Després de la punció d’accés al budell s’allibera la pròtesi. Aquesta tècnica, descrita fa dos anys, s’aplica des de fa aproximadament un any a tot el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró