Salut

Identifiquen tres casos de “cura funcional” del VIH

Són pacients que van contraure la infecció fa més de 25 anys i tenen el virus indetectable en sang tot i no haver pres mai antiretrovirals

Els anomenen “controladors d’elit excepcionals”

Un equip d’investigadors ha descrit en un estudi el cas de tres pacients, un home i dues dones, que després de més de 25 anys d’infecció pel VIH i sense haver rebut tractament antiretroviral no tenen el virus detectable en sang ni han desenvolupat la malaltia de la sida. Els científics han investigat quins factors genètics, immunitaris i virals han conduït a aquesta situació, coneguda com a “cura funcional”, per buscar la manera de replicar-los a la resta de persones infectades. També treballen, segons expliquen a la revista Scientific Reports, per determinar un perfil comú que permeti identificar des del moment del diagnòstic quines persones podrien controlar el virus per si soles.

L’estudi ha estat liderat per investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa de Barcelona, de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid (ISCIII) i de l’hospital universitari Virgen del Rocío/Institut de Biomedicina de Sevilla (IBIS). Els investigadors es refereixen a aquests tres individus com a “controladors d’elit excepcionals” (EEC), un subgrup dels ja coneguts controladors d’elit, és a dir, persones infectades pel VIH que poden controlar de forma espontània la replicació viral i no mostren símptomes de la infecció tot i no prendre tractament antiretroviral. A la llarga, però, aquest perfil de malalt acabava perdent la capacitat de controlar el virus.

“Els controladors d’elit excepcionals representen un pas més, a causa del prolongat temps que han aconseguit controlar el virus. En aquests tres casos, el diagnòstic va ser fa 25 anys, però datacions moleculars de virus permeten estimar que la infecció es va produir fa uns 30”, explica Javier Martínez-Picado, investigador Icrea a IrsiCaixa.

La cura funcional no busca l’eliminació total del virus, sinó tenir-lo controlat, inactiu i invisible, com ha estat en aquests casos. De fet, les dues dones fins i tot van donar a llum fa dècades nadons que no tenen la infecció sense haver pres medicació durant l’embaràs.

El líder del grup de virologia molecular de l’ISCIII, Cecilio López Galíndez, defensa que, atès que la cura de la infecció pel VIH “no és factible de moment”, l’avanç cap a la possible “cura funcional” que confirma aquest estudi “és un objectiu més realista i adequat”.

Els investigadors han constatat que els tres pacients presenten de manera natural una resposta immunitària molt potent contra el virus i baixos nivells d’inflamació, uns factors que podrien haver ajudat a assolir el control viral durant les primeres fases de la infecció. Altres factors que tenen en comú són un nivell de virus fins a deu vegades inferior al de les persones que prenen tractament antiretroviral i també molta menys variabilitat viral.

LA XIFRA

30
anys
és el temps que els investigadors calculen que ha passat des de la infecció per VIH dels pacients.

LA FRASE

Aquesta és la prova que es pot arribar a una situació de cura funcional encara que detectem el virus
Javier Martínez-Picado
Investigador ICREA a IrsiCaixa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona