Salut

Així es detecta el Covid-19

El laboratori de microbiologia del Clínic té un equip especialitzat en coronavirus amb capacitat per fer 300 proves al dia

Treballa sense interrupció des que va començar la crisi

Tenen dos frotis de cada pacient que tracten en un procés d’amplificació genòmica

El material de protecció s’incinera després de cada ús

L’equip tècnic s’ha format específicament i continua creixent per assumir més volum de feina en el futur

“Primer em poso uns guants; després, una bata, una mascareta especial d’alta protecció, les ulleres per preservar els ulls i, finalment, un altre joc de guants damunt dels que ja duc.” Així és com es protegeix per analitzar les mostres de possibles casos de coronavirus Patrícia de Molina, una de les tècniques de la secció de virologia del laboratori de microbiologia de l’hospital Clínic, el centre de referència del país que ha confirmat els primers casos de coronavirus. “Quan arriben les mostres, no passen per cap nevera ni cap altre lloc. Es processen directament. I quan he acabat, tot el material utilitzat i també els elements de protecció personal que porto es llencen i es duen a incinerar”, continua com si res, amb un to de calma molt allunyat de la histèria del carrer. Es nota que està acostumada a tractar amb virus dia rere dia.

La mostra que s’obté dels pacients sospitosos i que s’analitza per determinar si tenen el Covid-19 és un doble frotis (nasal i de faringe) que es conserva en un únic tub, per potenciar la prova. Les mostres es manipulen en un laboratori específic, força petit, al qual s’accedeix mitjançant una doble porta que no pot estar mai oberta de manera simultània. A dins, al costat d’una nevera plena de tubs d’assaig amb mostres de pacients, hi ha la campana de flux laminar dedicada al coronavirus. Es tracta d’un aparell semiobert que, gràcies a una combinació de pressió i fluxos d’aire, impedeix que la contaminació surti de la zona de treball, que té una de les parets obertes per tal que la Patrícia o els seus companys puguin manipular les mostres amb la comoditat que els permet la indumentària afegida. “Es passa calor”, admet.

El processament del material genètic dels frotis en aquesta campana és només la primera part del procés d’investigació. “El que fem aquí és desactivar el virus mitjançant una solució per evitar que pugui seguir contagiant, però permetent que es pugui continuar detectant si és positiu per Covid-19”, explica la doctora María Ángeles Marcos, cap de la secció de virologia del Clínic. Amb l’expansió del coronavirus pel nord d’Itàlia i la major probabilitat de transmissions, el volum de proves que arriben al laboratori no para de créixer. “No puc dir una xifra de les proves que hem fet perquè de seguida quedaria desfasada”, admetia ahir el secretari de Salut Pública, Joan Guix. Per això a la campana de flux laminar les mostres se solen manipular en cadena, una rere l’altra, però amb un procés de desinfecció dels guants entremig.

A continuació es fa un segon procés d’amplificació genòmica que s’anomena PCR (per les sigles angleses de reacció en cadena de polimerasa). Es fa en una plataforma de biologia molecular que permet obtenir un gran nombre de còpies d’un fragment d’ADN a partir d’una quantitat mínima. Aconseguida l’amplificació, resulta més fàcil buscar i identificar certs gens que permetin confirmar si el pacient en qüestió és positiu o no pel coronavirus de Wuhan.

La tecnologia del laboratori de microbiologia del Clínic permet fer la prova de detecció i també de confirmació, de manera que és autosuficient i en unes quatre hores pot obtenir el resultat. “Les mostres es continuen enviant a Madrid, però no per a una confirmació, sinó perquè volen estudiar el virus”, aclareix la doctora Marcos. En altres punts de l’Estat, en canvi, s’han de derivar al laboratori de referència a Madrid, i això entorpeix el procés. De fet, Salut va indicar ahir que preveu habilitar altres laboratoris en hospitals de Barcelona i de la resta de demarcacions per tal que puguin dur a terme també aquestes proves. L’objectiu és guanyar temps i evitar que es creï un coll d’ampolla a les instal·lacions del Clínic, cosa que fins ara no ha passat. Des que van haver de fer les proves al primer pacient, un turista xinès procedent de Wuhan, ara fa tot just un mes, el servei de virologia ha multiplicat els esforços. Normalment, treballaven en dos torns i a les deu de la nit tancaven el laboratori. Ara ja fa unes setmanes que hi han afegit un tercer torn i estan operatius les 24 hores del dia. Segons Salut, poden assumir fins a 300 PCR al dia.

“Cal actuar sota control”
Davant la possibilitat que l’epidèmia anés a més, el Clínic, com a centre de referència català per al coronavirus, va incrementar les formacions per eixamplar l’equip que l’analitza. La cap de la secció de virologia del Clínic veu bé que ara altres centres puguin fer aquest procés, però reclama que se segueixin sempre les pautes que apliquen al Clínic. “Cal actuar sempre sota control, per això crec que ho haurien de fer els centres amb prou infraestructura i personal preparat”, indica la doctora Marcos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona