Salut

Degoteig de casos sense transmissió interna

Salut confirma un segon positiu per Covid-19 i n’espera més els pròxims dies

“Si no hi ha contagis a àmbit local no hi ha motiu d’alarma”, diu Joan Guix

Tenim coronavirus per a estona, però sense que això impliqui, necessàriament, un escenari d’alarma o perill. Els especialistes del Departament de Salut preveuen un degoteig de casos positius de Covid-19 importats d’Itàlia durant els pròxims deu o dotze dies. Ahir es va confirmar el segon cas a Catalunya, un barceloní de 22 anys que havia estat a Milà i que té una simptomatologia lleu. Salut va activar els protocols per identificar les persones que van estar en contacte amb ell per tenir-les en aïllament durant 14 dies. Amb tot, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, sosté que, ara per ara, aquesta pluja fina de casos no els preocupa, perquè respon a l’enduriment del protocol de control i la relació més intensa entre Catalunya i Itàlia. “Estaríem alarmats si tinguéssim casos de contagi dins la nostra comunitat, però res ens fa pensar que això hagi de ser així.”

Així doncs, els dos pacients amb coronavirus estan ingressats al Clínic amb simptomatologia lleu. El cas detectat ahir és un jove que no tenia relació amb la primera pacient, sinó que va contagiar-se a Milà entre el 22 i el 25 de febrer. En tornar a Barcelona li van aparèixer els primers símptomes, mal de coll i 37,5º de febre. Els especialistes de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica ara tracten d’identificar totes les persones que han estat en contacte proper i continuat amb aquest infectat per, segons estableix el protocol, aconsellar el seu confinament a domicili, on rebran un seguiment constant dels metges per veure si desenvolupen símptomes. Si fos així, també se sotmetrien al test per confirmar si tenen el virus.

Detectar tot aquest entorn i convèncer-lo de la necessitat del confinament, però, no és una tasca senzilla ni ràpida. En el cas de la primera pacient, una ciutadana italiana resident a Barcelona que havia visitat recentment el seu país, el cercle de contactes que s’està estudiant continua creixent. Ja en són 33, mentre que pel que fa al segon pacient, encara no hi ha dades oficials.

El motiu de l’alarma

¿Si la simptomatologia derivada del Covid-19 és lleu en la immensa majoria dels casos i la mortalitat és molt baixa i associada a altres patologies de base, quin és el motiu real de tanta alarma i preocupació?, se li va preguntar al secretari de Salut Pública. Guix ho va tenir ben clar: “Des de l’Organització Mundial de la Salut, d’Europa i de Catalunya estem fent un desplegament de recursos molt important no per la gravetat de la malaltia o el seu perfil clínic actual, que com sabeu és molt similar al de la grip. El que es busca amb aquestes accions és eliminar el virus per complet i evitar que el Covid-19 passi a formar part de la flora habitual que ens pot afectar. Confinar persones per una malaltia lleu no és una desproporció, perquè és la manera que tenim d’erradicar-la i alleugerir la càrrega de malalties que poden afectar greument persones grans o amb altres afeccions que encara tenen al davant alguns anys amb bona qualitat de vida”, va argumentar.

Malgrat això, les màscares i el líquid desinfectant continuen esgotats a les farmàcies i comencen a aparèixer casos de discriminació contra italians i de tensió entre el personal sanitari que atén el públic, que es considera desprotegit.

Més atenció al 061

També els usuaris es van queixar ahir perquè la via recomanada per Salut davant possibles dubtes o sospites en relació amb el coronavirus, trucar al telèfon 061 en comptes d’acudir a urgències, estava saturada i comportava una bona estona d’espera. En aquest sentit, la doctora Assumpta Ricard, gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, va assegurar que s’havia doblat el dispositiu del personal que respon al telèfon per agilitzar la resposta al ciutadà.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va advertir que, encara que s’arribi a produir algun cas de transmissió interna, això no voldrà dir que la situació s’hagi de descontrolar a la força. “A França i a Alemanya hi va haver contagis interns però no va passar com a Itàlia i la situació es va poder controlar”, va indicar. Vergés va presidir ahir la primera reunió estratègica sobre malalties transmissibles d’alt risc, a la qual van assistir representants de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, del Servei Català de la Salut, i tots els secretaris generals del govern, així com els diferents delegats territorials. L’objectiu era fomentar la coordinació absoluta de tots els àmbits de l’administració de Catalunya.

Pel que fa al Ministeri de Sanitat, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, considera que el risc pel virus a l’Estat encara és “moderat”. Tot i això, Simón va alertar que “tot i que a l’Estat el risc és baix, no es descarta que en algunes ciutats o zones esdevingui moderat i fins i tot pugui resultar ser alt”.

LA XIFRA

33
persones
relacionades amb el primer positiu estan confinades (ahir eren 25). Del segon cas no hi ha dades.

LA FRASE

No puc dir quants casos hem estudiat perquè l’allau és continuada i la xifra canvia constantment
Joan Guix
secretari de Salut Pública

Anàlisis repartides al territori

Davant la possibilitat que el volum de proves de detecció del Covid-19 que s’hagin de fer els pròxims dies creixi de manera important, els gestors del sistema de salut pública estan activant la possibilitat de descentralitzar les proves. Des que va començar la crisi, l’hospital Clínic ha estat el centre de referència. Segons Salut, pot assumir unes 300 proves al dia, però per evitar que s’hi faci un coll d’ampolla si empitjora la situació s’està treballant en la possibilitat d’habilitar nous centres. Això implicaria formar i expandir els protocols actuals a altres hospitals de referència de l’àrea metropolitana, on es concentra el gruix de la població, però també habilitar centres al territori (com a mínim a Girona, Tarragona i Lleida) per evitar que es perdi temps en el transport de les mostres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona