Salut

El govern espanyol prohibeix els desplaçaments

A partir de dilluns, els ciutadans només podran circular per comprar productes bàsics, anar al metge, a treballar o per força major, segons l’esborrany del decret d’estat d’alarma

Situa tots els treballadors públics sota les ordres de l’Estat, inclosos mossos i metges

L’esborrany del decret que ha d’aprovar aquest dissabte el Consell de Ministres estableix que els ciutadans només podran circular per les vies d’ús públic per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura de grans, petits, dependents i persones amb discapacitat; desplaçament a entitats financeres, o per causa de força major o situació de necessitat. Aquesta mesura entrarà en vigor a partir de dilluns a les 8h.

També s’estableix el tancament d’establiments i locals comercials, restaurants, bars, locals d’oci i que ofereix espectacles públics, instal·lacions culturals i artístiques i les activitats esportives i d’oci. Només es permet l’obertura d’establiments de venda d’aliments, evitant aglomeracions i obligant a complir la distància de seguretat d’almenys un metre.

L’esborrany preveu que tots els treballadors públics de totes les administracions, així com les “autoritats civils”, estiguin sota les “ordres directes” del ministre de Sanitat, Salvador Illa, per fer front a la crisi pel coronavirus. El text fa una especial referència als professionals sanitaris. Les administracions autonòmiques i locals, però, mantindran la gestió dels serveis sanitaris dins de les seves competències i assegurant un “funcionament adequat en tot moment”. A més, en el cas dels Mossos d’Esquadra, s’estableix que quedaran sota les ordres del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. També es podrà requerir l’actuació de les forces armades.

El decret remarca que en el cas de les comunitats, com Catalunya, amb cossos policials propis, s’establirà la comissió de seguiment i coordinació previstes en les juntes de Seguretat.

Segons l’esborrany i pel que fa als moviments, es diu que es permetrà la circulació de vehicles particulars només per fer les activitats de desplaçaments permeses. També es contempla el tancament a la circulació de carreteres o trams per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa de trànsit.

Requisaments

També contempla el requisament temporal de “tot tipus de béns necessaris per al compliment de fins previstos en el reial decret”.

El decret també estableix el tancament de l’activitat educativa a tot l’Estat espanyol de forma presencial per dur-la a terme a distància i on line.

El decret contempla que el Ministeri de Sanitat pugui intervenir i ocupar “transitòriament indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals de qualsevol naturalesa, inclosos els centres, serveis i establiment sanitaris de titularitat privada, així com la indústria farmacèutica”.

Transport

El Ministeri establirà les condicions necessàries per facilitar el transport de mercaderies en tot el territori, per així garantir el proveïment.

Tots els mitjans de transport i operadors hauran de fer una neteja diària dels seus vehicles. Els sistemes de venda de bitllets online hauran d’incloure durant el procés de venda un missatge que desaconselli viatjar. Si el bitllet és assegut o en cabina, només es podran vendre un terç de places.

L’esborrany també preveu la suspensió de terminis processals, excepte en serveis de guàrdia, actuacions amb detingut, ordres de protecció o mesures cautelars en matèria de violència sobre la dona o els menors. En fase d’instrucció, el jutge o tribunal pot acordar la pràctica d’actuacions que consideri inajornables. També fixa altres excepcions i insisteix que el jutge podrà prendre acordar les actuacions necessàries per evitar “perjudicis irreparables”. També queden suspesos els terminis administratius.

Multes

El decret contempla sancions per a aquells que incompleixin o es resisteixin a complir les ordres decretades per les autoritats competents durant l’estat d’alarma.

Sota la direcció de Sánchez i quatre ministres

L’esborrany de decret de l’estat d’alarma que està sobre la taula del Consell de Ministres extraordinari preveu que les funcions contemplades en el mateix estiguin sota la direcció del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de quatre ministres: Defensa, Interior, Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i Sanitat. La resta d’àrees que no formen part d’aquests ministeris concrets quedaran totes sota la competència del ministre Salvador Illa. Tots ells seran autoritats competents.

Els ministres designats com a autoritats competents delegades poden dictar els acords, resolucions, disposicions i instruccions interpretatives que siguin necessaris per garantir els serveis, ordinaris o extraordinaris, per protegir les persones, bens i llocs. Ho poden fer d’ofici o per sol·licitud motivada de les autoritats autonòmiques i locals. No caldrà tramitar cap procediment administratiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona