Salut

Quatre morts més a Igualada, on el confinament ja estreny

S’obrirà un corredor segur per garantir el subministrament de productes bàsics i per a botigues i indústries

L’alcalde adverteix que l’atur es podria elevar fins al 50% en les pròximes setmanes

Quatre persones han mort en les darreres hores a Catalunya afectades pel coronavirus. Totes formaven part del brot que es va detectar dijous passat a Igualada, on ja hi ha més de 70 persones diagnosticades amb la Covid-19, segons dades oficials. La xifra total de morts al Principat s’enfila fins a 12 i els positius són 903, després dels 188 casos registrats ahir. Més de mig centenar de persones es troben en estat greu. Les quatre últimes víctimes mortals són dues dones, de 71 i 77 anys, i dos homes, de 92 i 71 anys. Com en les morts anteriors, tres de les quals també havien estat a Igualada, tots tenien factors de risc associats.

El brot a la capital de l’Anoia es va focalitzar i estendre a l’hospital d’Igualada, on hi ha 41 professionals sanitaris afectats pel nou virus i centenars en aïllament per haver-hi estat en contacte. Malgrat l’oferta de professionals i estudiants per reforçar les prestacions de l’hospital, la situació continua sent complicada pel volum de casos i la manca de personal.

Amb tot, no és l’únic punt feble a la conca d’Òdena. Amb el pas dels dies, el confinament decretat per la Generalitat està afectant de manera important la disponibilitat de recursos tant a les indústries de la zona com als supermercats, on alguns productes comencen a ser difícils de trobar.

És per això que avui s’ha previst obrir una mena de corredor segur per on les mercaderies podran entrar i sortir per alleugerir la situació als quatre municipis en aïllament. La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ho va donar per fet després que la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, hagi donat el vistiplau definitiu al projecte que la Generalitat fa dies que prepara. La conca d’Òdena té un clúster industrial important on hi ha empreses que subministren productes a plantes situades en altres punts del país. Les dificultats per al trànsit de mercaderies ha generat problemes de producció a la planta de Nissan de Barcelona i a la Seat a Martorell. El nou corredor s’habilitarà perquè els productes bàsics com els d’alimentació i higiene tornin a entrar en la línia de distribució i la població recuperi un punt de normalitat, sempre dins del confinament.

Allau d’acomiadaments

L’excepcionalitat de la situació arreu del país farà que, sense la possibilitat de sortir al carrer, l’activitat econòmica caigui en picat i els acomiadaments i expedients temporals de regulació del treball siguin el pa de cada dia. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, tem que a la seva ciutat, confinada des de fa més temps, el volum de persones que aniran a l’atur sigui especialment preocupant. Segons la prospectiva que va fer pública ahir el batlle, l’atur a la localitat podria arribar al 50% en unes setmanes. L’Ajuntament, per tant, aprovarà un pla de xoc econòmic per ajudar autònoms i petites empreses. “Si tanca la conca d’Òdena segurament haurà de tancar també mig Europa”, adverteix.

LES XIFRES

12
persones
mortes a Catalunya des que va començar la crisi, totes d’edat avançada i amb patologies prèvies.
903
positius
per Covid-19 s’han diagnosticat al país, entre els quals hi ha 52 persones en estat greu i 72 sanitaris.

Una positiva fuig de l’hospital i la policia la hi torna

Una dona va fugir sense permís d’un hospital de Palma en ser-li detectada la Covid-19. La policia la va detenir i dur a l’hospital de Son Espases. A les Balears hi ha 28 casos confirmats.

Josep Rull, aïllat a Lledoners per un possible cas

Josep Rull ha estat aïllat a la infermeria del centre penitenciari de Lledoners en alertar que havia estat en contacte amb un positiu. En l’entorn penitenciari només consta un cas confirmat, a Brians 2.

Pere Aragonès i Rafael Ribó tenen la Covid-19

El vicepresident és el primer membre del govern que ha donat positiu. Aragonès va confirmar que es troba bé i en aïllament a Pineda. El síndic de greuges, Rafael Ribó, també té la malaltia.

Controvèrsia sobre el contagi sense tenir símptomes

De tan nou, el SARS-CoV-2 desconcerta encara els científics. Fins aral’evidència sosté que en fase asimptomàtica no és gaire contagiós, però un estudi recent (encara per revisar) indica el contrari.

Salut inicia un estudi clínic per evitar la malaltia

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i Salut inicien avui un estudi clínic per evitar que les persones amb el virus el transmetin i que els contactes desenvolupin la malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona