Salut

Crida a confinar-se a casa

El govern demana que només surti al carrer per treballar el personal sanitari, el dels serveis essencials i el dels establiments d’alimentació

Torra denuncia que el decret espanyol no impedeix el contagi i demana aïllar els focus de Catalunya, Madrid i el País Basc

Torra adverteix que el contagi ja és comunitari i cal un pla de xoc sanitari

El govern català demana a tota la ciutadania que es confini a casa i que només surti per comprar menjar i medicaments o anar a un centre mèdic si ho requereix. Demana que, a partir d’avui dilluns, ningú surti al carrer per anar a treballar excepte el personal sanitari i de serveis essencials –com seguretat pública i neteja–, i els treballadors dels establiments alimentaris.

Ja no és possible seguir la cadena de transmissió dels casos que han donat positiu pel SARS-CoV-2 perquè s’ha convertit en un contagi comunitari, que ja no es pot contenir, sinó que s’ha de mitigar amb mitjans de protecció i suport als equips mèdics i d’emergència i amb proves generalitzades i universals. Amb aquest pronòstic greu de la situació, el president Torra va fer aquesta crida urgent, ahir, després de la reunió de presidents autonòmics amb el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez.

El govern català considera que el decret estatal no impedeix el contagi perquè no tanca fronteres, no confina els focus més importants –com Madrid, el País Basc i Catalunya– i no impedeix als ciutadans circular pel carrer ni traslladar-se d’una població a una altra per anar a treballar –cal recordar que el president espanyol va admetre dissabte mentre anunciava les mesures del decret d’alarma que, per exemple, si es té el domicili a Segòvia i es treballa a Madrid, es pot fer diàriament el trasllat entre les dues poblacions–. Atès que considera massa laxes i ineficaces les limitacions a la mobilitat establertes pel decret estatal, el president Torra va elevar ahir el to contra el govern espanyol.

To dur contra l’Estat

Torra el va acusar d’utilitzar la declaració d’alarma per confiscar les competències de la Generalitat, en lloc de col·laborar-hi; de dissenyar una actuació sense comptar amb l’opinió del govern català, i de posar el decret de mesures “al servei d’una idea antiga d’Espanya”, amb el resultat d’un pla de mesures “insuficient i ineficaç”. Torra va ser l’únic president autonòmic que no va signar la declaració conjunta dels seus homòlegs amb el president espanyol, una decisió criticada pel líder del PSC, Miquel Iceta –curiosament, la declaració conjunta reivindica la col·laboració i l’ajuda mútua i el respecte a les competències de les comunitats sense dir res de la centralització–. El president català va advertir el seu homòleg espanyol que “cada minut que passa sense confinar les persones a casa seva és un minut que passa a favor del contagi i de l’expansió de la malaltia”.

Morts diàries a Madrid

En aquest sentit, quan els periodistes li van preguntar si el govern català desobeiria les ordres del govern espanyol que el decret posa en mans dels ministres d’Interior, Sanitat i Transports, Torra va respondre que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va alertar durant la reunió per videoconferència d’ahir entre presidents que a la capital de l’Estat espanyol hi ha morts diàries per coronavirus.

Poques hores abans que se sabés que Alemanya tancava fronteres, Torra començava la seva compareixença referint-se a Europa tot fent la mateixa crida. Pel president, l’Estat i els països de l’entorn requereixen “un confinament domiciliari per combatre el coronavirus” i, segons ell, això implica el tancament de ports, aeroports i trens d’alta velocitat. Perquè s’han d’aïllar “els focus de més risc”, entre els quals hi ha Madrid, el País Basc i Catalunya.

Torra va accentuar la crítica política tenint en compte que el govern espanyol ha pres a la Generalitat l’autoritat última en Interior i Sanitat. El president reivindica que el govern ha afrontat la crisi epidèmica “amb lleialtat i col·laboració” i que les mesures del decret estatal ja “fa dies que s’apliquen a Catalunya”, i denuncia que, com a resposta de l’Estat, s’ha trobat amb decisions que no li ha consultat i amb un “trencament de confiança” per la imposició de l’autoritat central.

“La Constitució no és un fàrmac contra el virus”, etzibava ahir amb referència a la “unitat” espanyola i a la “Constitució” que va reivindicar Sánchez enfront de les “disset comunitats autònomes” i els “territoris” per justificar la centralització decretada dissabte.

Torra va advertir Sánchez que no es posaran darrere del govern espanyol, sinó “al seu costat, al costat dels governs valencià, balear, basc i tota la resta”. El president català també adverteix que el govern continuarà prenent les decisions que consideri “oportunes i necessàries” sota el guiatge dels experts tot prioritzant “la salut i la vida de les persones”. Per garantir el confinament domiciliari, va anunciar l’ordre al conseller Buch perquè els Mossos d’Esquadra garanteixin al carrer aquesta “aturada solidària de país”.

LES FRASES

Catalunya, com tot l’Estat, necessita un confinament domiciliari per combatre el coronavirus
La primera ha de ser una moratòria directa i general sobre quotes d’autònoms i Seguretat Social, així com de l’IVA
Cal garantia pública per a préstecs per garantir liquiditat. Amb el suport de les autoritats monetàries i supervisores
Necessitem que el Banc Central Europeu sigui molt més actiu i aposti per evitar el contagi al conjunt de l’economia
Tot el que no es faci amb gran impacte avui tindrà molt cost demà
Pere Aragonès
vicepresident de la generalitat
Indignats que Torra no subscrigui el text dels presidents. Queda clar qui no està a l’altura
Miquel Iceta
primer secretari del psc
Necessitem aïllar Catalunya, aïllar Madrid i tots els focus de més risc. Cal tancar fronteres, aeroports, ports i TAV
Hem de fer una aturada de país solidària. Demano a tothom un acte de responsabilitat
Quim Torra
president de la generalitat
Calen mesures immediates en l’àmbit econòmic per part del govern de l’Estat espanyol que ahir no vam veure
Es necessiten mitjans de protecció i suport als equips mèdics, i proves generalitzades i universals
Les mesures anunciades pel govern espanyol no són suficients. No serviran per aturar el contagi del virus
Cal suspendre els moviments que no siguin compres de primera necessitat i prestació de serveis essencials
L’alarma es posa al servei d’una idea antiga d’Espanya i d’un pla insuficient i ineficaç. La Constitució no és un fàrmac
Ja no estem en fase de contenció, sinó de mitigació. Cal que no hi hagi més contagis ni més contactes. Tothom a casa

Demana una aturada de país “solidària” i un pla de xoc de l’Estat per compensar treballadors i empreses

La principal diferència entre el confinament més lax que planteja el govern espanyol i el dràstic que demana la Generalitat a la ciutadania és l’aturada laboral. Mentre que l’Estat preveu permetre els desplaçaments diaris de milers de persones entre el seu domicili particular i el lloc de treball, Torra feia una crida ahir a una “aturada solidària de país”, tant als treballadors com als empresaris. El president de la Generalitat va demanar ahir a treballadors i empresaris aturar els desplaçaments diaris de casa al lloc de treball com “un acte de responsabilitat i generositat, un compromís cívic i solidari”. La petició col·lectiva que només els treballadors sanitaris, els dels serveis essencials i els dels establiments d’alimentació circulin pels carrers per anar a la feina suposa a la pràctica l’aturada de tota l’activitat econòmica i productiva que no es pot fer telemàticament i, per tant, l’aturada econòmica del país. Per això, Torra va anunciar que el conseller de Treball, Chakir el Homrani, i la d’Empresa, Àngels Chacón, intentaran negociar amb sindicats i patronals el confinament domiciliari i va demanar al govern espanyol un paquet de mesures econòmiques per compensar l’aturada de l’activitat. “Hem d’aturar tota activitat que sigui prescindible per poder atendre allò que és realment imprescindible”, afirmava Torra en la seva compareixença per videoconferència. El president de la Generalitat va anunciar que havia demanat a Sánchez un pla de xoc econòmic urgent per garantir la liquiditat de les empreses, el manteniment de llocs de treball i la remuneració dels treballadors, un pla que hauria de reforçar els 1.000 milions en crèdits anunciats pel vicepresident Pere Aragonès aquesta setmana. Torra va recordar que s’havien destinat 60.000 milions a salvar la banca com a pla de xoc en la crisi immobiliària i financera del 2008, i ara, hi afegeix, toca salvar els treballadors, els autònoms i les empreses. El cap de l’executiu català proposa, entre altres mesures d’emergència, suspendre els terminis de pagament dels impostos, així com les cotitzacions de la Seguretat Social i la quota d’autònoms, però també ampliar els venciments. En segon lloc, planteja indemnitzar els treballadors autònoms que queden sense feina i “mantenir la remuneració dels treballadors que s’han de quedar a casa”. En darrer terme, Torra també proposa establir noves línies de crèdit sense limitar-ne la liquiditat i assegurar que els acomiadaments temporals –els ERTO– es facin tot garantint que els treballadors no perdran retribucions i que no consumiran atur. Com a complement d’aquestes mesures, el govern català també pretén que se suspenguin els terminis de pagament de les hipoteques bancàries, així com dels subministraments de serveis, i que aquestes mesures es dediquin sobretot a les petites i mitjanes empreses, als treballadors autònoms i als “sectors més afectats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA