Salut

Polèmica confiscació estatal del material sanitari

La consellera de Salut es queixa que es bloquegin les comandes per centralitzar-les i que no es gestionin de forma urgent

La Guàrdia Civil diu que compleix ordres i requisa 69.000 mascaretes

La consellera de Salut, Alba Vergés, va demanar ahir explicacions al govern espanyol per la decisió de requisar i aturar les comandes de material sanitari que molts hospitals van fer i esperen amb urgència. “No entenem que es vulguin aturar comandes o recentralitzar allò que ha de ser de gestió ràpida”, va criticar la consellera, que va posar com a exemple les 4.000 mascaretes que havien d’arribar al centre hospitalari d’Igualada, un dels més castigats per l’epidèmia arran del brot sorgit a la conca d’Òdena. “Empreses i centres sanitaris han rebut missatges d’aturar comandes o requisar material per centralitzar-lo a Madrid”, es lamentava la consellera que traslladava la queixa al ministre de Sanitat, Salvador Illa. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, alertava també del bloqueig de les mascaretes des de Madrid i exigia “per responsabilitat” a les administracions que les enviessin immediatament. Per comprar mascaretes als veïns confinats, la Unió Empresarial de l’Anoia ha engegat una campanya, adreçada tant a particulars com a empreses, per recollir fons. L’objectiu fixat és recaptar 70.000 euros per disposar d’unes 40.000 mascaretes.

Des de Madrid i davant l’allau de crítiques, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, assenyalava que “no s’està retirant cap material a cap comunitat autònoma”, sinó que el Ministeri de Sanitat “està recollint un catàleg” dels productes necessaris per respondre a l’epidèmia. “Saber el que hi ha ens ajuda a planificar correctament la seva distribució”, va dir sense concretar els criteris amb què es repartirà el material confiscat. “El ministeri ho està redistribuint entre les comunitats més necessitades i totes les comunitats estan sent proveïdes de la manera més justa possible”, va concloure.

Mascaretes a subhasta

La Guàrdia Civil que porta a terme els registres per confiscar el màxim de material sanitari i posar-lo a disposició de les autoritats sanitàries, va requisar ahir prop de 69.000 mascaretes i més de 5.000 guants i ulleres, la majoria en les inspeccions a les mercaderies dels aeroports. La intervenció més important, segons va informar a través d’un comunicat el cos de seguretat, va fer-se a Barajas, on es van requisar 44.000 mascaretes. Segons les mateixes fonts, es va frustrar una subhasta que una empresa de Zuera, a Saragossa, pretenia fer a través d’internet.

Sobre els advertiments que estan fent els sindicats que comença a faltar material sanitari, sobretot dels equips de protecció per als professionals, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, es mantenia ferm que “està garantit” durant aquestes setmanes el subministrament i que s’està treballant per tenir “més capacitat d’estoc”. Comella va detallar que s’han organitzat a través d’una central de compres amb els principals proveïdors sanitaris –l’Institut Català de Salut (ICS), les patronals del sistema concertat i les dels hospitals privats i residències de gent gran– per “establir circuits per als materials més necessaris”, davant de “l’embat extraordinari” que representa la pandèmia. La Generalitat s’ha adreçat per carta a les patronals per vehicular la recollida de material que les empreses puguin oferir.

El mateix president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va fer una crida ciutadana ahir, en el sentit que si no se solucionava la falta de material als hospitals “sense trencar l’aïllament”, es pogués fer arribar material als centres i residències. Entitats com la Fundació Maragall han posat a disposició de la sanitat el material de què disposava per a malalts d’Alzheimer, per exemple.

Per la seva banda, el sindicat Metges de Catalunya demana al Ministeri de Sanitat que contracti, com a facultatius adjunts i no amb una pròrroga de formació, els metges interns residents (MIR) que finalitzen la formació a finals de maig i que el govern espanyol vol incorporar per atendre les necessitats de personal.

LES FRASES

Empreses i centres sanitaris han rebut missatges d’aturar comandes o requisar material
Alba Vergés
Consellera de salut

LA XIFRA

Demanem a les administracions que siguin responsables i les enviïn immediatament
Marc Castells
Alcalde d’igualada
S’està redistribuint entre les comunitats més necessitades, i totes seran proveïdes de manera justa
Fernando Simón
Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries
4.000
Són el total de mascaretes que s’esperaven amb urgència a l’hospital d’Igualada i que van ser bloquejades.

El Parc Taulí, amb cent professionals aïllats

L’hospital Parc Taulí de Sabadell pateix força les afectacions sobre el personal. Ja acumula 93 professionals de la salut en aïllament preventiu, i algunes especialitats en pateixen els efectes.

La comunitat xinesa cedeix material acumulat

Diverses entitats de cultura xinesa que agrupen immigrants asiàtics han donat a centres hospitalaris mascaretes, guants i líquid per netejar que havien comprat i acumulat quan els seus familiars els ho demanaven, i a Catalunya ningú no hi feia atenció; han estat comunitats de Girona, Lleida o Mataró. També ho ha fet l’Espanyol, club que ha rebut 6.000 mascaretes de la Xina i les ha repartit a cinc hospitals.

Protesta a l’hospital de Badalona

Personal de l’hospital de Badalona va sortir ahir al carrer davant del centre sanitari a protestar per la falta de material de protecció per poder atendre en condicions els casos de coronavirus.

La presó de joves fabrica mascaretes

La presó de joves, a la Roca del Vallès, fabrica mascaretes a través dels centres ocupacionals gestionats pel CIRE, i ahir Justícia va informar que les posa a disposició del Departament de Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà