Salut

El 70% de les morts tenen lloc a l’àrea metropolitana

Catalunya ja disposa d’un miler de llits de cures intensives i hauria d’arribar als 1.800 la setmana vinent

Hi ha centres que ja estan a plena ocupació i d’altres que encara tenen marge

Catalunya disposa actualment de prop d’un miler de llits d’unitats de cures intensives (UCI) repartides entre gairebé una quarantena de centres sanitaris públics i privats del país. La xifra no és exacta perquè és molt canviant: en plena escalada de casos de Covid-19, se n’obren diàriament arreu del territori. Ara bé, la base estable de places d’aquestes característiques, que el Departament de Salut va amagar dilluns en anunciar que la triplicaria en pocs dies, se situa al voltant de les 600, segons ha confirmat la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica. Així doncs, per a finals de la setmana vinent hi hauria d’haver uns 1.800 llits d’UCI preparats. La majoria es concentren a l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè és on també es concentren la majoria de morts, que no segueix exactament el patró de distribució de la població.

Del miler de places disponibles actualment, n’hi ha 658 que estan ocupades per pacients afectats per la Covid-19. La majoria (538) necessiten ventilació mecànica invasiva, segons dades actualitzades ahir al migdia, abans del recompte i actualització diari que té lloc a la nit. El creixement fins als 1.800 llits es mirarà de fer en centres hospitalaris, però si les necessitats assistencials ho requerissin també s’habilitaria un hospital de campanya extern. Les instal·lacions de Fira de Barcelona serien una de les ubicacions finals més probables que ara mateix tenen damunt la taula els encarregats de gestionar la crisi.

La consellera de Salut, Alba Vergés, referma el compromís d’augmentar les capacitats de les UCI atès que el 10% de les persones amb la Covid-19 necessiten ventilació mecànica invasiva, segons els càlculs existents fins ara. El plantejament per atendre les persones que necessitaran cures intensives és concebre Catalunya com una sola UCI o, com ha afirmat la titular de Salut, “una xarxa descentralitzada d’UCI sota un mateix cervell”, amb referència a la comissió d’experts creada per gestionar l’atenció intensiva i crítica, que encara no s’ha reunit de manera oficial. En tot cas, un dels preceptes que ja han transcendit que respectaran és reservar el 15% de la capacitat de les UCI per atendre altres necessitats que no siguin les derivades del coronavirus.

Amb aquesta concepció de sistema únic, s’organitza la derivació de pacients amb la Covid-19 als diferents hospitals i es generen diferències entre centres en l’ocupació de les UCI per coronavirus. Així, segons les dades que va oferir Vergés, el 95% de les places d’UCI de l’hospital de Sant Pau o del Consorci Sanitari de Terrassa estan destinades actualment a pacients amb Covid-19. Mentre que al Vall d’Hebron aquest índex baixa fins al 73% i al Parc Taulí de Sabadell, fins al 52%.

Arriba material

Segons el Departament de Salut, entre dilluns i dimarts a Catalunya han arribat més de 800.000 mascaretes quirúrgiques, 61.000 mascaretes de protecció avançada (FFP2 i FFP3) i prop de 37.000 bates impermeables. Es tracta de compres que la Generalitat va fer fa dies. També han arribat 321.000 mascaretes procedents de la compra centralitzada del Ministeri de Sanitat de l’Estat espanyol.

La corba de morts es continua disparant

El Departament de Salut va reportar ahir 177 noves morts per Covid-19 a Catalunya en les darreres 24 hores. Quan encara no hi ha dades fiables sobre la quantitat de proves de detecció del coronavirus que es fan cada dia, l’indicador dels morts és el més fiable per veure la progressió de la pandèmia al país. I no fa bona fila. En un dia, les morts han pujat un 88% en relació amb els 94 de la jornada anterior. I no només això, sinó que el creixement s’accelera, perquè el dia abans l’increment havia estat del 74%. Salut també ha indicat que ahir es van confirmar 2.073 positius nous de SARS-Cov-2. Tot i tractar-se de la xifra més alta registrada des de l’inici de la crisi, no creix de manera tan alarmant, segurament per la falta de recursos per fer la prova a tothom que presenta símptomes. El total de casos oficials és de 9.937 i el de morts, de 516, el que representaria una mortalitat del 5%, quan en realitat s’estima al voltant de l’1%. En total hi ha 781 persones en estat greu, hi ha hagut 1.274 altes i 1.524 professionals sanitaris són positius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres