Salut

Fabriquen una caixa per poder intubar de manera segura malalts de Covid-19

Una doctora de l’Hospital de Blanes va tenir la idea de fer el disseny d’un pneumòleg amic seu

Un grup de voluntaris ho impulsa altruísticament

Un grup de voluntaris, amb l’ajuda de metges i empreses de Girona i Barcelona, impulsen la fabricació i la distribució de manera altruista d’una caixa de metacrilat que serveix per ajudar el personal sanitari a intubar de manera segura pacients amb malalties respiratòries infeccioses. Aquest giny, pioner a l’Estat, ja ha estat testat per un grup d’anestesistes de l’Hospital de Blanes i l’hospital Sant Jaume de Calella, que l’ha provat perquè es pugui utilitzar en l’àmbit de l’Estat. La caixa, batejada com a EPIcub o EPIbox, s’ha fet amb metacrilat transparent per ajudar a disminuir de forma important el risc de contagi durant la manipulació de la via aèria en les intubacions de pacients greus per Covid-19. En plena fabricació, ja ha començat a repartir-se per aquells centres que s’han interessat en el projecte, com els hospitals Vall d’Hebron, a Barcelona, i Josep Trueta, a Girona.

Una cadena virtuosa

Jonatan Martínez, coordinador de la delegació a Girona del Grup NB Obres i serveis, destaca el procés d’altruisme que ha impulsat aquest projecte. Martínez remarca que en poques hores “es va passar de la idea a la realitat”. Segons Martínez, la seva empresa, ara parada pel decret, havia posat la seva flota de vehicles per subministrar i transportar les viseres 3D que imprimeixen des fa dies un grup de voluntaris, tots coordinats per l’Associació Coronavirus, des de la Llotja de Sant Andreu, a Barcelona. Les viseres, que serveixen també de protecció del metges de diferents hospitals a Catalunya, es fabriquen amb material donat per l’empresa de Terrassa AOEplastics

Amb aquesta xarxa ja en marxa, Martínez explica com la doctora Clàudia Limón, anestesista de l’Hospital de Blanes, es va interessar a fabricar un disseny del metge Raul Mendoza-Ayala, un pneumòleg amic seu de l’Aurora Health Care (Wisconsin), als Estats Units. Yaiza Hernàndez, pediatra a la zona del Maresme i la Selva, a través de Cristian Torres, extreballador del Grup NB, va posar en contacte el projecte de la Clàudia amb la seva antiga empresa, que ho va publicar al seu Facebook i tot es va precipitar.

Temps rècord

Dimecres passat, en només deu hores, treballadors de l’empresa Bisreg 2006 es van oferir per fabricar les primeres urnes i van demanar a la direcció que els deixés fer-les desinteressadament. Després s’hi va afegir Plazit Polygal Iberica, de Riudellots de la Selva, que va ajudar en el projecte amb la donació de planxes de metacrilat per fabricar cinquanta urnes. Cristalerias Tordera va fer, però, les dues caixes inicials. Finalment tot començava a rodar. Dijous passat a la tarda van arribar les primeres urnes als hospitals de Blanes i de Calella, es van provar i es van fer algunes modificacions.

Avui, segons Martínez, és repartiran entre altres llocs, a l’hospital Josep Trueta, a Santa Caterina, a Campdevànol, al Vall d’Hebron i a l’hospital Delfos, a Barcelona.

LA FRASE

Som davant un projecte innovador que té la complicitat de moltíssima gent
Jonatan Martínez
coordinador a girona del Grup NB Obres i serveis


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena