Salut

Catalunya supera la xifra dels 10.000 morts per la Covid-19

150 noves defuncions en un dia continuen engreixant la llista negra de morts

L’Acadèmia de Medicina de Catalunya demana un desconfinament gradual i en funció dels riscos dels col·lectius i de les zones

Les UCI estan al 62,7% de l’ocupació un cop es van triplicar

El total de morts per coronavirus registrats per les funeràries a Catalunya arriba als 10.073, amb 150 noves defuncions aquest dimarts, segons el Departament de Salut. Fins ara s’han detectat 51.672 positius i n’hi ha 111.107 de possibles. Les altes hospitalàries són 29.574.

Les dades mostren que encara estem en la pandèmia. Així ho va assegurar ahir la consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, que va posar com a exemple de la situació sanitària el fet que les unitats de cures intensives (UCI) estan al 62,7% de l’ocupació, tenint en compte que es van triplicar per fer front al coronavirus. “Tenim 900 places ocupades quan en condicions normals en tindríem 600, el que és un nivell d’ocupació elevadíssim. Avui [per ahir] hem tingut 1.000 infectats nous, encara estem patint la crisi sanitària i no podem baixar la guàrdia”, va assegurar, referint-se al confinament com una de les millors maneres per lluitar contra la propagació del virus mentre no arriba la vacuna.

La detecció massiva de la Covid-19 a partir dels tests PCR s’incrementarà amb la incorporació de nous laboratoris universitaris i d’Eurecat (centre tecnològic de Catalunya) al programa Orfeu, un pla de detecció massiva de la Covid-19 per a la fase del desconfinament. Així ho va aprovar ahir el govern de la Generalitat, que posa així en marxa la segona fase del programa Orfeu, que en una primera etapa va preparar un pla de cribratge massiu amb 170.000 tests que es fabricaran als centres de recerca en sis setmanes i que en aquesta segona fase s’ampliarà amb 139.000 proves més. Això serà possible per la incorporació al projecte Orfeu de les instal·lacions especialitzades de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Eurecat a través del Centre de Ciències Òmiques. Hi treballaran, doncs, nou centres, i la Generalitat hi destinarà en total 2,5 milions d’euros.

La Generalitat defensa que la detecció massiva de la Covid-19 és essencial no només en la fase de confinament sinó també en la del desconfinament progressiu. “Un desconfinament segur necessita un cribratge massiu”, va defensar la portaveu del govern, Meritxell Budó. Vergés va assenyalar que s’han fet 39.000 proves a les residències de gent gran “i això ens ha permès prendre moltes decisions” en la planificació del pla de residències diferenciant els residents que han donat positiu a la Covid-19 dels negatius. Vergés es va referir també als més de 240.000 tests PCR que s’han fet “al nostre país, que és moltíssim i que seguim amb intensitat amb l’ampliació d’aquest programa”. El govern millorarà també els mapes interactius que proporcionen informació sobre la malaltia, de manera que es podran consultar les dades de mortalitat al mapa.

Por a un nou brot

D’altra banda, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya va lamentar ahir que la pandèmia, que va qualificar de “veritable catàstrofe mèdica, social i econòmica”, havia estat pronosticada per molts experts sense que cap administració se n’hagués fet ressò. En un comunicat signat per facultatius com Bonaventura Clotet i Antoni Trilla, l’acadèmia de medicina reclama que s’afronti el desconfinament de manera “gradual, en funció del nivell de risc de cada grup de població i de cada àrea geogràfica, i cal que estigui en constant avaluació per prevenir un potencial nou brot”. Reclamen també un pressupost que permeti tenir “sanitat moderna, forta i adequada en la capacitat de resposta i flexible davant de les noves necessitats”, així com establir un sistema de prevenció i incentivar la investigació en vacunes.

LA XIFRA

309.000
tests
PCR es podran fer a Catalunya amb l’ampliació del pla Orfeu, al qual s’han incorporat sis nous centres.

LA FRASE

Tenim 900 places d’UCI ocupades quan en condicions normals en tindríem 600, un nivell elevadíssim
Meritxell Budó
Portaveu del Govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús