Salut

Vergés afirma que el govern espanyol “no posarà cap pega” al desconfinament per regions sanitàries

La consellera de Salut assegura que Sanitat “no posa cap inconvenient” a la proposta del govern

“Sóc molt crítica amb la manera com l’Estat ha concebut l’estat d’alarma, una recentralització que queda molt lluny de la cogovernança amb què s’omplen la boca”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el ministeri de Sanitat “no posa cap inconvenient” al funcionament per regions sanitàries i no per províncies. “No ens hem de limitar a un sol territori i no hi posen cap inconvenient”, ha afirmat a Catalunya Ràdio després de reunir-se aquest diumenge a la tarda amb el ministre Salvador Illa. “Sanitat no decideix res fins a última hora, no posaran cap pega a la proposta de regions sanitàries. Illa coneix Catalunya”, ha assegurat.

Sobre l’afirmació del govern espanyol de treballar amb “cogovernança” amb les autonomies, Vergés s’ha sentenciat: “Fins ara, poca cogovernança i molta imposició”. “Sóc molt crítica amb la manera com l’Estat ha concebut l’estat d’alarma, una recentralització que queda molt lluny de la cogovernança amb què s’omplen la boca”, ha insistit.

Sobre la possibilitat que a partir de l’11 de maig hi hagi algunes regions sanitàries passin a la fase 1 i d’altres no, Vergés ha remarcat que “Barcelona ciutat i l’àrea metropolitana podrien no entrar a la fase 1 a partir de l’11 de maig”. “No es poden fer calendaris abans d’hora que després haurem de gestionar nosaltres”, ha assegurat. Hi ha d’altres regions sanitàries, com les de Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, Alt Pirineu i l’Aran, on hi ha hagut una incidència baixa de la Covid que probablement si que podran entrar en la fase 1. “Aquestes són claríssimes”, ha afirmat.

La consellera s’ha mostrat crítica de nou amb la comunicació del govern espanyol, que prioritza el quan i no el com, anunciant les mesures abans de concretar-les i negociar-les amb els sectors afectats. “Em preocupa que diguin calendari i no es preocupin de la gestió psicològica”.

Vergés ha expressat la preocupació i indicadors que han de servir per passar d’una fase a una altra, entre les quals hi ha el nombre de casos nous: “Ens preocupa que sapiguem detectar molt ràpidament els nous casos i els seus contactes en la fase de desconfinament Per no tornar enrere”. “La tendència és a la baixa, però la incidència continua sent alta. Cal posar prudència en el calendari”, ha afirmat.

Amb tot, Vergés ha assegurat que el sistema sanitari català està preparada i que els llits d’UCI per Covid estan per sota del 60% d’ocupació. “Podem créixer malgrat que no voldríem cap rebrot”, ha avisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia