Salut

Coronavirus

Els registres civils catalans registren 11.665 morts més durant l’estat d’alarma, gairebé el doble de l’habitual

Simón explica que de les 43.000 defuncions de més a l’Estat prop de 28.000 corresponen a casos confirmats de Covid-19 i apunta que les 15.000 restants podrien ser víctimes indirectes de la pandèmia

Entre el 17 de març i el 23 de maig es van registrar 23.860 morts a Catalunya, un excés d’11.665 persones i del 96% respecte les 12.195 defuncions previstes en un any normal, segons el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat (MoMo) del ministeri de Justícia. El MoMo recull les dades de gairebé 4.000 registres civils espanyols que comptabilitzen el 93% de la població, el 100% en el cas de Catalunya.

L’excés de mortalitat és superior en dones que en homes, d’un 106% i un 88%, respectivament. La mortalitat dels majors de 74 anys ha pujat un 111% i la de les persones entre 65 i 74 anys ha crescut un 84%, mentre que la dels menors de 65 anys ha crescut un 33%.

En els últims dies s’han afegit uns 8.000 morts més a causa dels retards acumulats en alguns registres civils, sobretot el de Barcelona, que van estar diverses setmanes sense registrar defuncions al principi de l’estat d’alarma. Actualment, es considera que a Catalunya no hi ha cap retard en la notificació, si bé territoris com Cantàbria i Aragó ronden el 30% d’infranotificació i altres estan al voltant del 10%.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha constatat que del 10 de març al 10 de maig hi ha hagut “un excés important de mortalitat” a l’Estat, un 55% superior a l’habitual. En concret, han mort 120.851 persones, mentre que se n’havien previst 77.817. Simón ha explicat que aquest excés de mortalitat “s’ha centrat sobretot en el grup de persones més grans de 74 anys”. De les 43.000 persones més que han mort durant aquest període de dos mesos, 35.500 eren d’aquesta franja d’edat avançada.

El portaveu de Sanitat ha apuntat que prop de 28.000 dels difunts en aquest període tenien un diagnòstic confirmat de coronavirus i ha apuntat que una part de les 15.000 restants d’aquest excés podrien ser víctimes indirectes del coronavirus. Per exemple, persones amb altres patologies amb una mortalitat elevada que no van “acudir a temps als hospitals”, per por al coronavirus, o víctimes de la saturació dels centres sanitaris.

“Tots hem estat testimonis també d’algunes situacions molt complicades a centres concrets, sociosanitaris, i que òbviament no afavoreixen la supervivència en un temps prolongat de la gent gran”, ha dit. Simón ha admès que pugui haver alguns casos de persones que han mort per coronavirus sense que s’hagi pogut confirmar amb una prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES