Salut

El govern espanyol avala la proposta de la Generalitat i només seguiran en fase 1 les regions de Barcelona i Lleida

L’àrea metropolitana serà una sola regió a partir de dilluns i Girona, comarques Centrals, Alt Penedès i Garraf passaran a la fase 2

Les regions sanitàries de Barcelona, l’àrea metropolitana nord i la sud seran una sola regió sanitària a partir de dilluns que ve, 1 de juny.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, han anunciat aquest dijous al vespre en roda de premsa que donen llum verda a les peticions de la Generalitat després d’haver mantingut les reunions bilaterals amb les Comunitats Autònomes. Illa ha reconegut l’actitud de “prudència” de la Generalitat i ha considerat una decisió “encertada” no haver demanat la progressió de Lleida pel brot que s’hi ha detectat.

El ministeri de Sanitat ha acceptat la proposta de la Generalitat d’unificar les tres regions i, per tant, estarà permesa la mobilitat entre tots els municipis que les conformen, que es mantindran en fase 1.

Pel que fa a l’evolució de la malaltia a Catalunya, Girona, Catalunya Central, Alt Penedès i Garraf passaran a fase 2 a partir de la setmana que ve i se sumen al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran, que ja hi són des de la setmana passada.

D’aquesta manera, només l’àrea metropolitana de Barcelona i Lleida seguiran en fase 1 mentre que la resta de Catalunya estarà en fase 2.

En referència al repunt d’afectats detcat a Lleida, Illa, s’ha mostrat “tranquil” per la “prudència” amb la qual està actuant la Generalitat i, concretament, la consellera de Salut, Alba Vergés. “Em deixa molt tranquil”, ha insistit Illa en roda de premsa aquest dijous al vespre. “Crec que s’ha pres una decisió correcta”, ha opinat sobre la decisió de mantenir la regió sanitària de Lleida en fase 1, i ha assegurat que les mesures que s’han pres davant de l’acumulació de casos han estat “ben plantejades i executades”. “No m’atreviré a predir què passarà però si van per la direcció indicada i que tots esperem, no serà necessari retrocedir de fase ni molt menys”, ha dit el ministre de Sanitat.

Pel que fa a la resta de l’Estat espanyol, passen a fase 2 la comarca d’El Bierzo a Castella i Lleó; les províncies d’Albacete, Ciudad Real i Toledo a Castella-la Manxa; les províncies de Màlaga i Granada a Andalusia així com tot el País València (Castelló, València i Alacant) i el municipi de Totana a Múrcia.

Les illes de La Gomera, Hierro i la Graciosa passaran a la fase 3 i l’illa de Formentera a les Balears. D’aquesta manera, pràcticament tot l’Estat espanyol -prop del 70% de la població- estarà en fase 2 a excepció de Madrid i algunes zones de Catalunya i gran part de Castella i Lleó.

El govern espanyol també ha rebutjat que Madrid pugui flexibilitzar algunes mesures en fase 1. “Nosaltres som partidaris de cenyir-nos a allò permès a cada una de les fases”, ha dit Illa. Madrid havia demanat la tornada a les aules de segon de Batxillerat, l’apertura de centres comercials amb aforament limitat i l’eliminació de les franges horàries per als passejos.

Illa ha afirmat que el Ministeri de Sanitat s’ha mostrat partidària de flexibilitzar mesures “només en condicions molt particulars” com, per exemple, en el cas de municipis petits i ha recordat que la Comunitat de Madrid ha descartat demanar el pas a la fase 2 en una decisió que considera “intel·ligent, responsable i prudent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries