Salut

Protesta dels metges de l’hospital Trueta per demanar descansos

Una cinquantena de metges de l’hospital Josep Trueta de Girona es van concentrar ahir al matí a les escales del centre per reclamar el dret laboral de l’escreix de jornada. Es tracta d’un compensatori que reben els professionals sanitaris per totes les hores que han fet de més i que ara creuen que se’ls està trepitjant, segons explica l’ACN. “No volem cobrar, volem descansar perquè estem esgotats”, ha detallat Estanyol. Per altra banda, des de l’ICS Girona han recordat que els escreixos de jornada són només per als treballadors que han superat les 1.728 hores anuals, on no computen les jornades que es lliuri una guàrdia. Per això garanteixen que es mantindrà el descans en els casos en què es facin més hores.

La concentració es va fer a dos quarts de nou del matí i els professionals van sortir a les escales del centre sanitari amb cartells reivindicatius en què es recordaven les diferents mancances del sistema sanitari, com ara la falta de llits a les UCI, revertir les retallades o recuperar el 5% del sou rebaixat durant la crisi econòmica. La protesta, però, tenia un motiu molt concret: reivindicar les jornades compensatòries per escreix de jornada. Els professionals han denunciat que aquest dret laboral està en perill, després d’una carta que la gerència de l’hospital va enviar als caps de servei. Es tracta d’un acord en què es donen dies de festa una vegada se supera el límit anual d’hores treballades (fixat en 1.728). La delegada de Metges de Catalunya, Núria Estanyol, va afirmar que necessiten aquests dies per “descansar”. “No volem cobrar, volem descansar perquè estem esgotats”, hi ha afegit Estanyol.

De tota manera, des d’ICS Girona van remarcar que en el còmput global d’hores per aconseguir un escreix de jornada no es poden incloure els dies que es fan guàrdies. Per això demanen que es recalculin bé les hores treballades i que, en els casos en què se superi el llindar acordat, es donaran els dies corresponents.

A més, la representant va lamentar que aquesta carta arribi després d’una crisi sanitària, en què s’han “adaptat” a tot el que han demanat des de gerència, agafant vacances durant l’estiu per si hi ha rebrots a la tardor o canviant torns quan era necessari.

Per això consideren que és un “deure ètic”, per tot el que han fet els professionals sanitaris aquests dies, mantenir tots els drets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona