Salut

El virus avança amb força a Amèrica, amb 240.000 morts

El continent assoleix els cinc milions de contagis amb la corba sense senyals d’estabilitzar-se

L’Argentina torna a tancar a casa els 14 milions d’habitants de la capital

A punt d’assolir la frontera psicològica dels deu milions de contagis al món registrats i amb més de 480.000 morts, els ulls de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) se centren sobretot en l’alarmant ascens de positius i víctimes mortals al continent americà. Llatinoamèrica concentra el 25% dels casos a escala planetària, i ha tancat la setmana amb 2,3 milions de contagiats i més de 105.000 morts. El Brasil i els Estats Units fan pujar el balanç del continent als 5 milions de contagis, la meitat del total mundial i quasi el doble que a Europa. En morts, el peatge al continent és ja de 240.000 víctimes.

La política del president brasiler, Jair Bolsonaro, ha contribuït que el principal país sud-americà sigui el segon més afectat del món, i sense senyals d’estabilització: 55.000 morts i més d’1,2 milions d’afectats. A més, els epidemiòlegs creuen que no es notifiquen totes les morts i que el balanç encara és pitjor. La situació del Brasil ha posat en alarma els veïns. Com ara el Paraguai, que defineix el departament limítrof com “la zona més vermella del país”.

Els altres països més afectats del continent són el Perú, Xile i Mèxic. Aquest darrer té, a més, la taxa més alta de letalitat, amb el 12,3% dels infectats. Mentre que l’OMS contempla amb alarma la ràpida expansió del virus –30.000 nous casos en tan sols una setmana–, el govern mexicà considera un “èxit” que la pandèmia es prolongui fins a l’octubre perquè confia que així no se saturaran els hospitals. Amb dades d’abans de la pandèmia, la inversió en els sistemes de salut a Llatinoamèrica és molt inferior a l’europea i un 70% dels estats no disposa del personal sanitari necessari. Amb la tristament famosa corba de contagis a l’alça, es tem el col·lapse dels sistemes hospitalaris.

L’Argentina ha apostat per allargar la quarantena, establerta des del 20 de març en diversos zones, almenys fins al 17 de juliol. El president , Alberto Fernández, ha anunciat el tancament de Buenos Aires i la seva àrea metropolitana, arran de l’alarmant creixement de casos. “L’1 de juliol farem un pas més sever. Els demanarem que tornin a aïllar-se a casa i només surtin a buscar queviures”, va dir. La mesura suposa un pas enrere per als 14 milions d’habitants respecte a la situació actual, en la qual es permetia sortir a fer esport per franges horàries. El cinturó urbà de Buenos Aires ja acumula 23.000 dels 27.000 contagiats del país.

Els EUA baten el rècord i superen les previsions

Nou rècord de contagiats als Estats Units, que divendres van registrar 45.330 nous positius, dada que eleva els confirmats en el país més colpejat del món per la pandèmia a 2,4 milions, segons el recompte de la Universitat John Hopkins. La xifra de morts és esgarrifosa: 124.978, amb 576 víctimes mortals en només un dia.

Els repunts se situen sobretot als estats del sud i de l’oest, com Florida, Texas, Califòrnia i Arizona, que acumulen prop de la meitat de nous contagiats. La ciutat de Nova York es manté, no obstant, com la més afectada, amb 22.421 morts. La segueix l’estat de Nova Jersey (14.914 morts). Les dades superen de llarg les previsions del govern. El president, Donald Trump, es va mostrar confiat que la xifra final de la pandèmia se situaria entre els 60.000 i els 110.000 morts. Per la seva banda, la Universitat de Washington considera que el país arribarà a l’octubre amb 180.000 morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró