Salut

Transmissió comunitària al Segrià

Salut alerta que s’ha doblat el nombre de brots i ja en són catorze

Els responsables sanitaris demanen més personal, l’ús de mascareta i distància social

Si d’aquí a quinze dies no remet, s’hi podria decretar el confinament domiciliari

El nombre de brots s’ha disparat a la comarca del Segrià i, tot i que se’n coneix l’origen, els experts alertaven ahir que la transmissió ja està sent comunitària, per la qual cosa reclamen als ciutadans, un cop s’ha tancat el perímetre de la comarca, distància social i l’ús de mascareta. Si d’aquí a deu o quinze dies, el nombre de contagis no remet, els responsables sanitaris podrien intensificar les mesures i el confinament passaria a ser domiciliari.

Actualment, els brots detectats tenen origen en deu empreses hortofructícoles, en dues residències de gent gran, a l’alberg Jericó (26 casos) i en un edifici del centre històric (15). El Departament de Salut insistia ahir que, arribats a aquest punt, ara cal “l’esforç de tothom”, perquè els contagis ja són a escala comunitària i això suposa “un risc notable”, assenyalava el cap de vigilància epidemiològica, Pere Godoy. Per aquest motiu, cal extremar la distància amb els contactes i treballar conjuntament amb totes les administracions per fer front a l’epidèmia. En aquest sentit, ja s’han portat a terme dues trobades amb els alcaldes de la comarca, que ahir van ser els primers a demanar més recursos, entre d’altres, els destinats a seguretat, ja que, a tall d’exemple, només dos municipis, Almacelles i Alcarràs, disposen de policia local.

Però ahir el focus es posava en el missatge a la ciutadania, a la qual es demana que apliqui i que intensifiqui les mesures sanitàries fins ara establertes com ara el rentat de mans, la distància social i l’ús de la mascareta per tal d’anar aïllant els focus i sobretot la propagació. El principal motiu per extremar aquestes precaucions és que un bon nombre de casos positius estan sent asimptomàtics, per la qual cosa és més fàcil contagiar. Ahir també es demanava evitar anar a les urgències hospitalàries i a les residències.

A principis de juny, la prevalença del virus entre la població a Lleida era menor (3,1%) que la mitjana espanyola, del 5%; per tant, segons explicava ahir Godoy, els veïns de Lleida eren “més susceptibles de passar la malaltia”. Això, a més, recordava, va coincidir amb un augment de l’activitat social i amb la campanya de la fruita, amb l’entrada al territori d’unes 30.000 persones que buscaven feina. El fet que s’hagi arribat a catorze brots, que els positius hagin transmès la malaltia a les seves famílies i que, a més, en determinats municipis hi hagi hagut transmissió comunitària, “és difícil d’abordar”, diu Godoy, i la situació no es revertirà fins d’aquí a unes setmanes si es prenen les mesures de manera correcta. “La reducció serà lenta i ara cal ser persistents i pacients”, hi va afegir Godoy.

El cap d’epidemiologia va destacar que, a banda de les mesures sanitàries, un altre dels eixos en què s’està treballant és la detecció de casos, l’aïllament, el seguiment i la recerca de tots els contactes per tallar noves línies de transmissió. Una tasca que porten a terme els rastrejadors, un col·lectiu de treballadors el contracte dels quals va originar una forta polèmica en el si del govern perquè es van fer a través de l’empresa Ferrovial, la mateixa que té contractat el servei del 061 i que és propietat de Florentino Pérez. De moment, i a causa de la importància de la feina que estan fent els rastrejadors en aquesta fase de l’epidèmia, el govern manté el contracte amb aquesta empresa, en espera que es donin les circumstàncies adients per rescindir-lo.

D’altra banda, un altre àmbit a treballar per fer front als rebrots a la comarca del Segrià és la contractació de més personal, tant sanitari com treballadors socials, ja que es preveu que el nombre de casos positius s’incrementi aquests primers dies. La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, destacava que, si bé les mesures redueixen el risc de contagi en més d’un 95%, “el virus hi és i hi serà, i hem de fer tot el que estigui al nostre abast per tallar cadenes de transmissió i conviure amb aquesta situació fins que no hi hagi vacuna”, hi va afegir. La gerent admetia que ahir mateix ja s’havien anat a buscar els primers llicenciats en medicina per tal de tenir més efectius i que ja es disposa dels recursos de les clíniques privades.

Pel que fa al nombre de contagis, actualment hi ha 57 persones ingressades en hospitals, vuit a l’UCI de l’Arnau de Vilanova de Lleida i 18 en dues clíniques privades. A més, s’han posat a disposició de Salut dotze llits més a la Nova Aliança, preparats per rebre malalts. A l’Arnau de Vilanova s’ha destinat una altra planta a malalts de Covid-19 i ja en són dues de reservades a l’hospital lleidatà per combatre la pandèmia. D’altra banda, hi ha 124 persones aïllades als allotjaments gestionats per la Generalitat (54 a La Manreana, 35 a l’hotel Rambla, i 35 més al Nastasi). Farreny va explicar que també s’està treballant per ampliar espais. “Estem parlant amb alcaldes i estem buscant algun hotel tant per a contactes com per a professionals, perquè potser arribaran reforços sanitaris i necessitaran allotjament. Godoy ha concretat que on s’ha detectat més transmissió social del virus és a la ciutat de Lleida, Alcarràs, Soses i Seròs. El repunt més elevat ha tingut lloc durant l’última setmana, ja que s’ha passat dels 266 de la setmana del 22 de juny als 524 dels últims set dies.

Lleu repunt a Barcelona

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va llançar ahir un missatge d’advertència a la població i va recordar que “no estem en la fase post-Covid, estem convivint amb el virus”. Collboni va demanar als ciutadans que tinguin un “respecte escrupolós per les normes de seguretat i higiene personal” i ho va fer després que Barcelona hagi registrat un lleu repunt del nombre de casos que situa la ciutat al mateix nivell de la primera setmana de juny després d’un mes seguit de descensos. Així, si durant el juny es va passar dels 159 contagis registrats en proves PCR als 84 de la tercera setmana, la primera de juliol s’ha tornat als 150 casos. “És un increment significatiu, però ara cal veure’n l’evolució”, va advertir la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que també va fer una “crida a la prudència” i va recordar una vegada més que “cal aprendre a conviure amb el virus”. Tot i això, Tarafa va advertir que l’augment del nombre de casos a Barcelona “no té res a veure amb el que està passant a Lleida”.

Fre al turisme

La situació al Segrià sí que preocupa la Generalitat de Catalunya, ja que podria suposar un element de frenada per al retorn de turistes a Catalunya. Per minimitzar l’efecte negatiu que el confinament de Lleida pot tenir en la imatge exterior del país, el conseller del ram, Bernat Solé, va fer una crida ahir a la comunitat internacional per assegurar que “Catalunya és un espai que garanteix una total seguretat” sanitària, i va recordar que altres països com ara Alemanya i Portugal també han hagut de fer marxa enrere en els plans de desconfinament per l’existència de rebrots.

L’actuació del govern va ser valorada pel director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. L’epidemiòleg va assegurar que “a posteriori és fàcil dir-ho”, però s’hauria d’haver confinat Lleida abans. Tot i així, Simón creu que Salut ha fet bé amb el “confinament perimetral” per frenar contagis en “poblacions mòbils” com els temporers.

LES FRASES

Hem de reduir el contagi rebaixant el ritme de les activitats socials i augmentant les distàncies
Pere Godoy
cap de vigilància epidemiològica
La mascareta, el rentat de mans i la distància redueixen el risc de contagi en més d’un 95%
Divina Farreny
gerent de la regió sanitària de lleida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES