Salut

El nou Trueta, a tocar del Santa Caterina

Són en gran part els terrenys oferts per Salt a Salut al sector sud de la vila, però també s’hi inclourà una part pertanyent a Girona

El president Torra, el vicepresident Aragonès, la consellera Vergés i els alcaldes de Girona i Salt signaran avui l’acord entre totes les parts

L’actual edifici de l’hospital no anirà a terra; se li buscaran nous usos
Es tanca amb acord una batalla de quatre anys entre Girona i Salt

El nou hospital universitari Doctor Josep Trueta es construirà finalment a tocar del Santa Caterina, a la zona sud de l’àrea urbana de Girona, segons l’acord a què han arribat el govern de la Generalitat i els ajuntaments de Girona i Salt. Segons ha pogut saber aquest diari, el nou edifici del centre hospitalari de referència de la regió sanitària de Girona es construirà en bona part en els 100.000 m² de terreny públic que Salt va oferir a Salut a l’anomenat sector sud del municipi, però s’hi inclourà també una part a la banda est que pertany al terme municipal de Girona. L’acord entre els dos consistoris i la Generalitat inclou també el manteniment de l’actual edifici de l’hospital, a l’entrada nord de Girona per Sarrià de Ter. L’edifici, que va complir 64 anys a l’abril, no anirà a terra, com s’havia especulat en alguna ocasió, sinó que se li buscaran nous usos.

La decisió sobre la ubicació del nou hospital quedarà formalitzada avui amb un acte a la delegació del govern a Girona en què se signarà un conveni “per la millora assistencial a la regió sanitària de Girona”. Prendran part a l’acte el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del govern, Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés, i els alcaldes de Girona, Marta Madrenas, i Salt, Jordi Viñas. Just abans de l’acte de signatura, a més, els representants del govern català explicaran els detalls de l’acord a les principals organitzacions socials, econòmiques i sanitàries de la regió de Girona.

La presa de la decisió final sobre la ubicació del nou Trueta arriba quatre mesos més tard del termini que s’havia fixat Salut per prendre una decisió, ja que va ser justament quan va esclatar la crisi de la pandèmia de la Covid-19. De fet, el departament havia assegurat primer que ho decidiria durant el 2019, però després va posposar-ho al primer trimestre del 2020.

Fi a 4 anys de batalla

La signatura del conveni d’avui suposarà posar fi amb un acord a la batalla dels últims quatre anys entre Girona i Salt per ser la seu del nou hospital, amb Sarrià de Ter com a tercer en discòrdia, que es reivindicava també com a seu del campus de salut. Una batalla en què també ha anat prenent partit bona part del teixit sanitari i social gironí, en gran part a favor dels terrenys de Salt a prop del Santa Caterina.

La idea de situar l’hospital a Salt va agafar forma sobretot arran del procés de planejament urbanístic del sector sud que va engegar el govern de Salt el mandat passat, en què es preveia destinar l’espai de davant del Santa Caterina també a usos hospitalaris i universitaris (campus de salut).

El govern de Girona, amb l’alcaldessa Marta Madrenas al capdavant, va reaccionar oferint a finals del 2016 “els millors terrenys”, segons ella, per emplaçar-hi l’hospital i també el campus: un solar a Domeny, just al costat de la sortida de l’AP-7 Girona Oest. Madrenas va emprendre una lluita perquè el Trueta no marxés de la ciutat, i va aconseguir implicar-hi diversos grups municipals i també actors del món sanitari. També va encarregar un informe extern perquè reafirmés la idea que Domeny era la millor ubicació. La pressió de Madrenas, que va insistir també molt en la necessitat de situar l’hospital a la zona nord de l’àrea urbana i no a la zona sud, va fer que al llarg del 2017 anessin prenent partit també la major part d’actors del sector, mentre que l’Ajuntament de Salt sempre s’ha mantingut en una posició més discreta confiant que els criteris tècnics i sanitaris acabarien decantant la balança a favor seu. El novembre passat Madrenas va presentar un segon informe a Salut que no només defensava les virtuts de Domeny sinó que sobretot atacava l’opció de Salt, afirmant que l’hospital hi sortiria més car i es trigaria més a construir-lo. Al desembre la comissió de Salut del Parlament va aprovar una resolució a favor de l’hospital a Domeny.

En l’àmbit sanitari no hi ha hagut consens del tot. És cert que el cap de cardiologia del Trueta, Ramon Brugada, es va erigir en el principal defensor que l’hospital es traslladés a Salt d’una manera molt activa i que va aconseguir una “posició unànime” dels caps de servei del Trueta en un manifest, el juny del 2017, a favor de Salt. També és cert que el Col·legi Oficial de Metges de Girona s’ha mostrat sempre “partidari” de Salt “des d’un punt de vista assistencial i tècnic per a tota la demarcació”. Però, en canvi, ha defensat a ultrança Domeny el sindicat CCOO del Trueta, que va emprendre una recollida de signatures entre personal mèdic i usuaris. En va aconseguir 11.000, de les quals prop de 1.100 eren de professionals del centre hospitalari. També el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona en un determinat moment es va posar a favor de Domeny, opinant que els terrenys eren prou espaiosos i accessibles, tot i que fa uns mesos van moure’s cap a la imparcialitat.

LES XIFRES

100.000
metres quadrats
va oferir Salt a Salut al sector sud de la vila per fer-hi l’hospital i el campus sanitari.
64
anys
té l’edifici actual de l’hospital Josep Trueta, situat a l’entrada nord de la ciutat per Sarrià.

Un futur edifici d’uns 95.000 metres quadrats

L.A

El Departament de Salut preveu que el nou hospital Josep Trueta de Girona tingui 95.0000 metres quadrats construïts i es demana que hi hagi també una reserva d’espai d’uns 15.000 metres quadrats de terreny per si hi ha necessitats que facin que l’edifici hagi de créixer, segons es va avançar el novembre passat quan es van donar a conèixer les principals dades previstes en el pla funcional del futur equipament. A banda de l’edifici principal, es deixava clar que hi havia d’haver terrenys perquè s’hi puguin emplaçar centres educatius relacionats amb les ciències de la salut, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i altres instal·lacions per crear un campus sanitari del qual l’hospital seria l’edifici principal.

Llits i sales d’operacions

Pel que fa a les necessitats assistencials, segons el document provisional del pla funcional, el nou hospital Trueta haurà de disposar d’entre 382 i 431 llits, 31 o 32 sales d’operacions, sis sales de parts i 78 boxs a urgències. Salut va remarcar el creixement que suposarà, tenint en compte que ara el centre disposa d’onze sales d’operacions, 400 llits, quatre sales de parts i 43 boxs a urgències.

Salut va explicar que s’havien fet els càlculs per tal que l’equipament pugui satisfer les necessitats i tendències de la demanda actual i de l’estimada a mitjà i llarg termini, tenint en compte les característiques de la població –i de la població flotant a la qual s’ha d’atendre (no residents: estrangers, turistes...)–. A l’hora de fer la planificació, com és lògic, es van considerar els tres nivells d’activitat que presta el Trueta: la bàsica, com a hospital bàsic per a la població de les quatre ABS de Girona, Sarrià de Ter, Celrà i Banyoles; de referència de mitjana-alta complexitat, i de terciarisme, com a hospital de referència de la regió sanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida